23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Ilinden – slava svih Makedonaca

U Jabuci je danas obeležena seoska slava Ilinden, praznik svih Makedonaca. Uz rezanje slavskog kolača, prisutnima su se obratili predstavnici makedonske nacionalne manjine i predsednik Saveta Mesne zajednice.

Predstavnici makedonske nacionalne manjine čestitali su meštanima Jabuke seosku slavu uz podsećanje da je prošlo 116 godina od Ilindenskog ustanka. Takođe, pre 75 godina prvi put je zasedao ASNOM koji je održan u manastiru Prohor Pčinjski.

I domaćini su se osvrnuli na prethodni period i poželeli meštanima napredak na svim poljima.

Na rezanju kolača bio je i pobratim Mesne zajednice Jabuka, predsednika Mesne zajednice Parmenac. On je podsetio koliko traje njihova saradnja i rekao da bi voleo da se ovim tempom i nastavi.

Seoska slava bio je i povod da se đaku generacije uruči zlatnik i knjiga u znak zahvalnosti. S obzirom da mlada Ana Orlović nije bila u Jabuci, nagradu je primila njena baka, a direktor škole pohvalio je nju i svu decu iz Osnovne škole “Goce Delčev”.

Danas je otvorena i manifestacija “Tavče na gravče”, gde je na takmičenju za najbolji pasulj, kako su domaćini rekli, bila jaka konkurencija. Među prijavljenima bila su udruženja sa juga Srbije gde se, inače, prave najbolji pasulj.

 

 

Related posts

Vučić i Han o budućim koracima Srbije na evropskom putu

Nikoleta Dragaš

Spektakl u Čačku, Igre krstare Srbijom

Branislava Grčić

Povećan broj sugrađana sa simptomima alergije

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija