1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Poslodavci plaćaju učenicima na praksi deo minimalne zarade

Mašinska škola u Pančevu je uključena u proces reforme srednjih škola, koji podrazumeva i dualno obrazovanje. Od naredne školske godine, što je novina, i poslodavci će imati više obaveza prema učenicima koji dolaze kod njih na praksu.

Prethodne godine kroz sistem dualnog obrazovanja prošlo je šezdesetak učenika prvog razreda Mašinske škole. Međutim, to nije novina za Mašinsku školu, koja je, zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa pojedinim lokalnim poslodavcima, već slala učenike na praksu.

– Najtraženiji smerovi su vezani  upravo za dualno obrazovanje. Svest roditelja se vremenom menja da deca i sa završenim trećim stepenom mogu da pronađu posao. Ove godine imamo još jedno odeljenje tehničara mehatronike. Svi smerovi su, dakle, izuzetno popularni i traženi – rekao je Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole.

Mašinska škola  već ima dobru saradnju sa domaćim, ali i stranim kompanijama kao što su NIS I ZF.

– Sa dosta firmi sarađujemo od ranije i veliki broj firmi je prihvatio sistem dualnog obrazovanja, što mene lično raduje, jer će poslodavci moći da prate učenike na praksi  i da ih kasnije, ako se pokažu,  zaposle – rekao je Dojčinović.

Preduzetnici su voljni da stipendiraju i plaćaju putne troškove za one učenike koji žele da nastave školovanje u tim firmama, rekao je Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole, objašnjavajući obaveze poslodavaca.

– Poslodavci će biti u obavezi da učenicima koji su na praksi isplate 70% minimalne cene rada, da im obezbede prevoz iz grada do sedišta firme i poštuju sve mere Zakona o zaštiti na radu – istakao je direktor Mašinske škole.

Od septembra u Mašinskoj školi  radiće 11 odeljenja, jer su dodata  odeljenja na smerovima bravar zavarivač i mehaničar motornog vozila.

Related posts

Za deratizaciju 10 miliona iz gradskog budžeta

Jasmina Petkovic

VUČEVIĆ POVODOM 12 GODINA SNS: Srpska napredna stranka potpuno promenila tok višestranačja u Srbiji

Nikola Toadjer

Ministar Vulin u Istočnom Sarajevu: Protesti u Beogradu nemaju ni malo veze sa čistim vazduhom, već sa prljavim novcem i prljavom politikom

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija