15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Brže do lekara, manje gužve

Početkom jula u Domu zdravlja počeo da radi još jedan pedijatar i ginekolog , ovo pojačanje smanjiće gužve i  pacijentima omogućiti  da  brže i lakše dolazi na pregled kod izabranog pedijatra i ginekologa. Zahvaljući projektu Ministarstva zdravlja uskoro lakše i brže na preventivne preglede  i mamografiju za rano otkrivanje raka dojke u pančevačkom Domu zdravlja. 

Zbog odlaska pedijatra u penziju i u druge zdravstvene ustanove u Domu zdravlja je u jednom trenutku bio manji broj pedijatra. Jedan od razloga,  jer ranijih godina lekarima nije bilo omogućeno da odlaze na specijalizacije za koje je potrebno nekoliko godina školovanja. Tokom jula  u Službu za  zdravstvenu  zatitu dece Doma zdravlja zaposlen je pedijatar.

– Dobili smo još dvoje specijalista jednog pedijatra i jednog ginekologa, na taj način smo smanjili gužvu, a poboljšanje će biti i kada se vrate kolege sa specijalizacije. Uglavnom su specijalizacije između tri  i pet  godina  i kolega prvi pedijatar doćiće sledeće godine. Bio je jedan vakum u zadnjih petnaesetak godina, jer se lekari nisu upućivali na specijalizacije i kada su se stekli uslovi prvi pedijatar dolazi sledeće godine, kaže dr Stojan Višekruna direktor Doma zdravlja

Sredinom jula u Dispanzeru za žene radi još jedan ginekolog i uz pomoć direktora Stojana Višekrune pacijentkinje kraće čekaju.Takođe će ubuduće biti više prostora za preventivne i skrining preglede.

– Moji sardnici gledaju  da se maksimalno okrenu preventivi, a ne kurativi jer je to budućnost medicine. Na vreme da se bolest otkrije i zato konkurišemo kod Ministarstva zdravlja kako bi unapredili preventivne preglede što se tiče dojke , obuhvat će nam biti mnogo veći .Projekat,  u toku jučerašnjeg dana  smo predali sva dokumenta i nadam se da ćemo u najskorije vreme imati odobrena sredstva i da ćemo naparviti skok u odnosu na ranije mamografije, ističe Višekruna.

Trenutno u Domu zdravlja radi 11 pedijatra i 5 ginekologa

Related posts

Gradski odbor SNS Pančevo čestita Badnji dan i Božić

Mica Milakov

Modernizaciju NIS-a nastavljamo uprkos negativnim tržišnim trendovima

Branislava Grčić

Vučić sa patrijarhom antiohijskog i svega Istoka Jovanom X i patrijarhom Irinejem

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija