23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Brže do lekara, manje gužve

Početkom jula u Domu zdravlja počeo da radi još jedan pedijatar i ginekolog , ovo pojačanje smanjiće gužve i  pacijentima omogućiti  da  brže i lakše dolazi na pregled kod izabranog pedijatra i ginekologa. Zahvaljući projektu Ministarstva zdravlja uskoro lakše i brže na preventivne preglede  i mamografiju za rano otkrivanje raka dojke u pančevačkom Domu zdravlja. 

Zbog odlaska pedijatra u penziju i u druge zdravstvene ustanove u Domu zdravlja je u jednom trenutku bio manji broj pedijatra. Jedan od razloga,  jer ranijih godina lekarima nije bilo omogućeno da odlaze na specijalizacije za koje je potrebno nekoliko godina školovanja. Tokom jula  u Službu za  zdravstvenu  zatitu dece Doma zdravlja zaposlen je pedijatar.

– Dobili smo još dvoje specijalista jednog pedijatra i jednog ginekologa, na taj način smo smanjili gužvu, a poboljšanje će biti i kada se vrate kolege sa specijalizacije. Uglavnom su specijalizacije između tri  i pet  godina  i kolega prvi pedijatar doćiće sledeće godine. Bio je jedan vakum u zadnjih petnaesetak godina, jer se lekari nisu upućivali na specijalizacije i kada su se stekli uslovi prvi pedijatar dolazi sledeće godine, kaže dr Stojan Višekruna direktor Doma zdravlja

Sredinom jula u Dispanzeru za žene radi još jedan ginekolog i uz pomoć direktora Stojana Višekrune pacijentkinje kraće čekaju.Takođe će ubuduće biti više prostora za preventivne i skrining preglede.

– Moji sardnici gledaju  da se maksimalno okrenu preventivi, a ne kurativi jer je to budućnost medicine. Na vreme da se bolest otkrije i zato konkurišemo kod Ministarstva zdravlja kako bi unapredili preventivne preglede što se tiče dojke , obuhvat će nam biti mnogo veći .Projekat,  u toku jučerašnjeg dana  smo predali sva dokumenta i nadam se da ćemo u najskorije vreme imati odobrena sredstva i da ćemo naparviti skok u odnosu na ranije mamografije, ističe Višekruna.

Trenutno u Domu zdravlja radi 11 pedijatra i 5 ginekologa

Related posts

Jovana Preković izborila vizu za Tokio

Alba Jovanović

Požar kod Novog groblja. Zelenilo: Naši objekti neoštećeni, gradjani da ne brinu!

Mica Milakov

Vučić čestitao Vaskrs po Julijanskom kalendaru

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija