13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Nekategorizovano Sport

Očekuju nas nova pravila u engleskoj Premier ligi

 

Bliži se nova sezona engleske Premier lige, a sa njom i nova pravila koja sigurno zanimaju sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu.

Prva promena pravila se tiče kažnjavanja zbog igranja rukom. Naime, i dalje ostaje pravilo da tim čiji igrač namerno dotakne rukom loptu bude kažnjen, ali će takođe biti dosuđen prekršaj i protiv tima koji igranjem rukom nenamerno stvori šansu ili postigne pogodak. Slučajevi u kojima neće doći do kazne su kada lopta pogodi dlan ili igrača, ako je ruka uz telo ili ako se pridržava rukom prilikom pada.

Druga promena pravila je uvedena kako bi se umanjilo “kupovanje” vremena prilikom zamena igrača. Igrači će od nove sezone izlaziti sa terena na mestu gde im je najbliža out-linija za izlazak sa terena.

Sa ciljem povećanja brzine i dimanike igre, novo pravilo je da će lopta biti u igri od momenta kada je udarena, a protivnički igrači će moći da ostanu u kaznenom prostoru i da je presretnu.

U slučaju da jedna ekipa ima dobru priliku za napad, sada neće morati da čekaju da sudija pokaže karton. Moći će da izvedu brzi slobodni udarac bez obzira na to što je napravljen prekršaj. U tom slučaju će sudija naknadno pokazati karton, ali ako je prvobitno planirao da isključi igrača, nakon tog napada mu može dati samo žuti karton.

VAR je novina koja je već bila u upotrebi prilikom Svetskog prvenstva i Lige prvaka, a sada će se koristiti i u ovom takmičenju. Činjenica je da ova metoda povećava tačnost odluka sudije, prema tome, svi je željno iščekuju. Sve dileme oko golova, penala, kartona i zamena identiteta igrača će biti rešene uz pomoć video-asistenaka koje će svaki sudija moći da konsultuje.

Primenom novih pravila očekuje se da će doći do više postignutih pogodaka, neće biti puno izgubljenog vremena, a moguće je i da će biti manje isključivanja iz igre. Svaki put kada se pravila promene to uveliko utiče i na načine klađenja, koje stranice za sportsko klađenje moraju da usvoje.

Premier liga počinje 9.08.2019. mečom Liverpool-a i Norwich-a. Zanimljivo će biti pratiti kako nova pravila utiču na tok igre, a po svemu sudeći, biće jako dinamična sezona.

Related posts

Spas od letnjih dana na gradskom bazenu

Katarina Popović

Đerlek: Masovna vakcinacija u Januar

Mirjana Popović

Saučešće predsednika Vučića povodom smrti Predraga Marića

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija