22. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Bostanijada u Idvoru

U organizaciji udruženja “Povrtar” iz Idvora, Mesne zajednice Idvor, opštine Kovačica i Doma kulture “Mihajlo Pupin”, održana je tradicionalna 11. Bostanijada. Iako je smanjen broj izlagača ove godine,  imali su goste iz Rumunije, Bečeja i okolnih mesta.

Idvor je poznat po uzgajanju lubenica i među prvima je upravo ovde organizovana manifestacija posvećena lubenici. Ove godine, nažalost, manji je broj proizvođača koji i dalje gaje bostan.

– Bostanijada u Idvoru se organizuje 11. put. Ranije se za idvorsku lubenicu nije znalo, zbog toga smo počeli da organizujemo Bostanijadu, prvu u Banatu. Bilo je više izlagača, sada su mnogi odustali, ostalo je nas desetak upornih. Cilj manifestacije je da se pročuje za idvorsku lubenicu – rekao je Perica Stankov, potpredsednik Udruženja “Povrtar” iz Izdvora.

Idvor je prepoznatljiv po slatkim i kvalitetnim lubenicama za koje su čuli ne samo u okolnim mestima, već i u većim gradovima.

– Ove godine su nam gosti KUD iz Bečeja, glumac Jašin iz Zrenjanina, koji će voditi program, kao i gosti iz Rumunije. Biće organizovano takmičenje dece u kotrljanju lubenica, takmičenje u kuvanju gulaša, kao i degustacija lubenica – rekao je Milan Kulačić – sekretar Udruženja “Povrtar” iz Izdvora.

Uporni uzgajivači održavaju tradiciju uzgajanja bostana, takođe  neguju i stare sorte. Zadovoljni su ovogodišnjim rodom, kao i cenom.

Jedan od njih učestvuje od samog osnivanja manifestacije.

– Od ranije proizvodnje uzgajam: Fantaziju, Romeliju, Mirsini i Baraku. Od kasnijih: Talisman, Topgan, Kostalejšn i Mirsini. Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, rod nije loš. Zadovoljni smo i cenom – rekao je  Mitar Stanković,  proizvođač.

Jedan od proizvođača nam je otkrio i tajnu kako izabrati zrelu lubenicu.

– Postoji više načina. Jedan od načina je po zvuku, tradicionalno kucanje lubenica, drugi je vizuelni, po širini šara, zrela lubenica ima šire šare. Treći način je na osnovu stabljike, koja treba da bude osušena.

Posle takmičanja u kotrljanju  lubenica, posetioci su mogli i da probaju bostan, jer su proizvođači besplatno sekli i delili lubenice. Lubenice su prodavane 30 dinara po kilogramu. Naredna manifestacija, “Gulašijada”, planirana je za 28. avgust, kada se održava seoska i crkvena slava, Velika Gospojina, u Idvoru.

Related posts

MUP: Preko 1000 polaznika za Centar za osnovnu policijsku obuku

Mica Milakov

Radno vreme pančevačkih javnih preduzeća

Katarina Popović

HIP Petrohemija: Dekompozicija u Fabrici polietilena niske gustine

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija