18. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo

Zaustavimo ambroziju: POČINJE AKCIJA SUZBIJANJE AMBROZIJE NA TERITORIJI OPŠTINE OPOVO

Ambrozija je izuzetno invazivna korovska biljka koja se širi velikom brzinom a njen polen je najači polenski alergen. Najveće koncentracije polena u vazduhu su u vreme cvetanja krajem avgusta.

Mere suzbijanja ambrozije na  teritoriji opštine Opovo redovno se preduzimaju u ovom periodu Utrđuju se lokacije za njeno suzbijanje koje su prvenstveno u naseljenim mestima  kako bi se smanjila ekspozicija stanovništva u direktnom kontaktu  sa ovim alergenom te zaštitile alergične osobe.

Smatra se da je 10% osoba alergično na ambroziju.Alergijske reakcija ispoljava se kao suzenje očiju i otok očnih kapaka, kao respiratorna alergija u vidu  napada kijanja, pojave bistrog sekreta iz nosa, kašalja, astmatičnih napada, ali i kao kožna alergija sa  pojavom svraba i crvenih pečata.

Na osnovu lokacija utvrđenih zapisnikom opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine u svim naseljenim mestima JP „Mladost“ će izvršiti mehaničko uklanjanje košenjem nadzemnog dela biljke. Namenska  sredstva opredeljena su u Fondu za zaštitu životne sredine opštinskog budžeta.

Pozivamo sve građane da u cilju efikasnog suzbijanja ambrozije redovno kose javne površine ispred svojih kuća, svoja dvorišta, bašte, voćnjake, njive  i primene, osim košenja i efikasnije mere poput čupanja ambrozije (obavezne rukavice) ili u specifičnim slučajevima  tretiranje određenim pesticidima.

Related posts

Servisne informacije za 10. mart

Zorana Stekovic

Servisne informacije za 30. decembar

Zorana Stekovic

Preletačica Marinika Tepić besomučno obmanjuje javnost

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija