30. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Republički hidrometeorološki zavod: U JUŽNOM BANATU VISOK INDEKS UV ZRAČENJA

Republički hidrometeorološki zavod upozorava na vrlo visok indeks UV zračenja u Srbiji za danas i naredna dva dana. Na skali do 11, danas će južnom Banatu biti 8(kao i u sredu i četvrtak), a najveći indeks biće na Kosovu, čak 9. Temperatura ne utiče na intenzitet UV zračenja, ali direktna izloženost suncu, kada je indeks visok, može da bude štetna. Intenzitet UV zračenja zavisi od doba godine, nadmorske visine i geografske širine.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda indeks UV zračenja je ovih dana obeležen narandžastom ili crvenom bojom. Ipak, najopasnije je kada je boja ljubičasta, jer to znači da je indeks iznad 11. Pri ovim uslovima pored dugotrajnog štetnog uticaja na oči, kožu i imuni sistem, kratkoročno nezaštićena koža može biti oštećena i usled opekotina, navodi RHMZ.

Zbog toga treba preduzeti sve mere zaštite – izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, piti dovoljno tečnosti, koristiti odgovarajuću odeću, šešire, naočari i zaštitnu kremu.

Related posts

Vučić: U Batajnici pravimo modernu, multifunkcionalnu bolnicu

Jelena Obradović

Predsednik Vučić razgovarao sa ministrom spoljnih poslova UK Rabom

Katarina Popović

Vuk Radojević u poseti Južnobanatskom okrugu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija