12. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti

Bogat program na 25. “Žetelačkim danima”

  1. Žetelački dani u Vojlovici počeli su kreativnom radionicom za decu kao i izložbom crteža i slika troje umetnika u organizaciji Mesnog odbora Matice Slovačke u Vojlovici. Održan je kulturno-umetnički program u “Đetvanu” na kojem su nastupili gosti iz Mađarske, KUD iz Stare Pazove, članovi slovačkog duštva iz Australije, kao i hor “Zlatna jesen” iz Pančeva.

Kako bi proslavili kraj žetve Slovaci, Mađari i Srbi u Vojlovici po 25. put zajedno su organizovali manifestaciju žetelačkih dana na koju su veoma ponosni. Žetelačka svečanost počela je ispred Mesnog odbora Matice Slovačke kreativnom radionicom za decu. Izradjivali su posudice za olovke i bojice, crtali, sve u znaku suncokreta i žita.

U prostorijama Matice Slovačke bila je postavljena izložba crteža i slika troje mladih umetnika djaka nižih razreda OŠ “Bratstvo i Jedinstvo”. Izložbu je otvorila Alena Kulikova sekretarica Matice Slovačke u Vojlovici i budućim slikarima se zahvalila na učešću što su svojim radom, svojim crtežima ukrasili zidove matičnih prostorija za vreme žetelačkih dana.

Mladi umetnici upoznali su prisutne sa svojim radom.

U  dvorištu SKPD Detvan  održan je kulturno umetnički program koji je otvorila predsednica nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjine Libuša Lakatoš koja je izrazila veliko zadovoljstvo što je program počeo trojezično.

Publici se najpre predstvio hor  Zlatna jesen iz Pančeva koji je zapevao srpske narodne pesme.

Folkorna grupa iz  mesta Hidaš iz Madjarske je odigrala tradicionalne igre iz njihovog kraja.

KUD Hrdjinu Janka Čmelika iz Stare Pazove  publici se predstavilo spletom igre i pesama.

Veliko “osveženje” za publiku bila je folklorna grupa iz Australije. Članovi slovačkog društva Ljudovit Štur iz Melburna  folklorna grupa Liptar u Australii neguje godinama  svoju tradiciju, nošnje, jezik. Igrom i pesmom razveselili su publiku u dvočasovnom programu.

Related posts

Preporuka da se uspostavi rad dnevnih boravaka za osobe sa smetnjama u razvoju

Katarina Popović

Porodica Anđelović predsedniku Vučiću:Čuvajte nas i radite kako biste očuvali mir u našoj zemlji!

Jasmina Petkovic

Završena prolećna sadnja u Deliblatskoj peščari

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija