26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Upozorenje: Visok nivo UV zračenja, obavezna zaštita od sunca

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je za crveno upozorenje u celoj Srbiji na opasnost od ultraljubičastog zračenja, a lekari savetuju da iz kuće ne treba izlaziti bez šešira i nanete zaštitne kreme, kao i da treba izbegavati boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana od 11 do 17 sati.

U većem delu Srbije prognozirane vrednosti UV zračenja su u kategoriji veoma opasne pojave, dok su na teritoriji Beograda, severnobanatskog, južnobačkog, sremskog, kolubarskog, podunavskog i braničevskog okruga u kategoriji opasne pojave.

Dermatolog dr Nevenka Dokmanović kaže da visok nivo UV zračenja znači da koža može lakše da izgori i da to ne mora da bude samo na plaži, već i tokom šetnje po gradu, prilikom odlaska na posao, sportskih aktivnosti na otvorenom.

“Kada je visok nivo UV zračenja važno je više voditi računa o zaštiti kože. U takvim prilikama preporučuje se nošenje šešira, kačketa, nanošenje zaštitnih krema, a u periodu kada je najjače sunce od 11 do 17 sati izbegavati boravak napolju”, naglasila je Dokmanović za Tanjug.

Ona je istakla da je zaštita neophodna i kada je oblačno i nije jako sunce, jer se može desiti da temperatura nije visoka, ali da je indeks UV zračenja visok.

Koža sve pamti, te se tako može desiti da promene poput keratoza, hiperpigmentacija ili najtežih oblika karcinoma kao što je melanom, nastanu za deset ili dvadeset godina.

“Često mi dolaze pacijentkinje sa promenama na koži u smislu keratoza, hiperpigmentacija, raznih pega na licu i kažu da vode računa, da se ne izlažu suncu, ali da su im se pojavile fleke. To je posledica nebrige o koži možda čak u ranom detinjstvu”, pojasnila je ona.

Osim UV zračenja važno je kožu zaštititi i od infracrvenih IR-A zraka.

Sagovornica pojašnjava da UV-A i UV-B zraci prodiru samo na površinu kože, dok infracrveni IR-A zraci prodiru kroz celu kožu.

“Zato treba voditi računa kada biramo zaštitne kreme, jer treba birati one koje osim UV-A i UV-B štite i od infracrvenih IR-A zraka”, pojasnila je ona.

Zaštita kože od sunca je ulaganje u zdravlje, jer je mnogo skuplje lečenje promena na koži koje može ići do strašnih oboljenja kao što je maligni melanom, zaključila je Dokmanović.

 

Related posts

Ministar Vulin: Republika Srpska je uvek spoljnopolitički prioritet Republike Srbije

Branislava Grčić

Nosite maske u zatvorenom, delta će skoro sigurno stići

Miroslava Cvejin

U Južnobanatskom okrugu još 181 osoba obolela od korone

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija