17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Program posete predsednika Francuske Emanuela Makrona

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovaće u ponedeljak oko 15.00 časova u Beograd u dvodnevnu posetu tokom koje će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema informacijama Službe predsednika za saradnju s medijima, posle dočeka na Aerodromu „Nikola Tesla“, oko 15.15 sati ulsediće ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji Aerodroma koju sprovodi kompanija „Vansi erports“.

Progrmamom posete u 16.00 sati predviđena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, nakon čega će u 16.15 sati uslediti sastanak dvojice predsednika.

U 16.40 časova predviđena je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

Nakon toga, u 16.45 sati uslediće izjave za medije predsednika Vučića i predsednika Makrona.

Za 17.30 zakazan je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Francuske.

Za 18.20 predviđena je ceremonija polaganja venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, a u 18.30 polaganje cveća na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

Prema programu posete, u 19.00 časova predviđa se ceremonija polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obraćanje predsednika Srbije i predsednika Francuske.

Drugog dana posete, u utorak, je u 9.30 sati zakazan razgovor dvojice predsednika sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), navodi se u saopstenju.

Zvaničnom Parizu ne smeta eventualna razmena teritorija ili promena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regionu, poručeno je iz Jelisejske palate pred posetu predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

Kako pišu „Novosti“, takođe su istakli da nije ni na Francuskoj, ni na Nemačkoj, ni na EU da nameću rešenje, ali će sa svoje strane sve pokušati da dijalog ponovo započne.

Od posete Emanuela Makrona očekuje se da osnaži emocije koje postoje između dva naroda, što će se naročito ogledati u dočeku na Kalemegdanu i predviđenom obraćanju dvojice državnika, navodi list.

Oni će, uz otkrivanje obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj, obići i spomenik braniocima Beograda, a u Jelisejskoj palati ističu da je Makron lično zatražio da se pokloni senima Milunke Savić.

„Francuska insistira na čvrstim prijateljskim vezama sa Srbijom i na poštovanju izuzetne žrtve srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Istovremeno, izražavamo želju za prevazilaženjem nerazumevanja iz 1999. godine“, navode u Jelisejskoj palati.

Kada je reč o Kosovu, izvori iz sedišta šefa francuske države naglašavaju važnost toga što je predsednik Srbije više puta potvrdio želju da se dijalog nastavi i ističu nerazumevanje za stoprocentne takse koje je uvela Priština i koje treba da budu ukinute.

U Jelisejskoj palati, takođe, ističu i da predsednik Makron u Srbiju dolazi s porukom da je Srbiji mesto u EU i da Francuska podržava evropske integracije naše zemlje.

Preciziran je stav da proces proširenja i unutrašnja reforma EU treba da teku paralelno, što je pozicija koju zastupa i Berlin.

Pariz će istovremeno od EK zatražiti izradu nove strategije o proširenju koja bi trebalo da obuhvati realnost evropske perspektive i očekivanja, s jedne strane, i zahtevnosti u konkretnom sprovođenju reformi, s druge.

U Parizu, pišu „Novosti“, mnogo očekuju od ove posete u pravcu jačanja bilateralnih odnosa, ističući takođe da to nije zamena za evropski put.

Kada je reč o odnosu Srbije i Rusije, u Parizu naglašavaju da u potpunosti razumeju postojanje ovih tradicionalno jakih veza.“I Francuska nastoji da obnovi veze sa Moskvom. Nema razloga da nam to smeta. U regionu su sve prisutnije i Kina i Turska , ali mi ne gledamo kako to da smanjimo, već kako da ojačamo naše prisustvo“, ističu izvori u Jelisejskoj palati.

„Politika“ piše da će tokom posete francuske delegacije, pored političkog segmenta, posebna pažnja biti posvećena poeziji i muzici koje svedoče o trajnosti srpsko-francuskih odnosa.

Prema rečima profesora Fakulteta za kulturu i medije Milivoja Pavlovića, francuska delegacija će čuti dve najpoznatije pesme iz Prvog svetskog rata – „Tamo daleko“ i „Kreće se lađa francuska“, kao i dosta mlađu „Pesmu francusko-srpskog prijateljstva“, nastalu pre tri decenije.Pesma je izvedena i pred nekadašnjim predsednikom Francuske Fransoa Miteranom, a kaseta sa snimkom proletos je dostavljena organizatorima dočeka predsednika Makrona.

Related posts

Mladi talenti u pančevačkom muzeju

Jelena Obradović

Đurić: Uvođenjem taksi srpskoj ekonomiji naneta šteta od 500 miliona evra na godišnjem nivou

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić pozvao patrijarha,poželeo mu oporavak

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija