22. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Više od dvadeset nadgrobnih spomenika u Lipljanu uništeno

U noći između petka i subote, nepoznati vandali polomili su, porušili i uništili više od dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu.

Od preuzimanja ingerencija međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, ovo pravoslavno groblje je više puta bilo na meti vandala.

“Kada smo kao i svake subote izašli na groblje, imali smo šta da vidimo. Preko dvadeset spomenika je porušeno. Pozvali smo policiju, to smo jedino mogli, i evo i sami možete da vidite šta je ovde urađeno. Dešavalo se i ranije, rušili su spomenike koji su bliže putu. Ovog puta su ušli dublje u groblje, da se valjda ne vidi, ne primeti, i porušili su preko dvadeset spomen ploča, a na jednoj ploči su izvršili i nuždu”, rekao je RTV Gračanica Jovica Mirić, predsednik srpske zajednice u Lipljanu.

Preostali Srbi u Lipljanu ovo zlodelo na njihovim upokojenim rođacima, prijateljima, sugrađanima tumače kao direktnu poruku da nisu poželjni u ovom gradu.

“Sa velikim bolom i tugom su naši meštani dobili prvu informaciju da su uništena dva nadgrobna spomenika. Međutim, kada smo došli na lice mesta, videli smo da je više od dvadeset spomenika srušeno, polomljeno, uništeno. Šta mi preostali Srbi još možemo da očekujemo, ako im i naši mrtvi smetaju. Ovo je poruka da ne žele suživot sa nama, da nema budućnosti ovde za nas”, istako je Zoran Radić, predstavnik Srba u opštini Lipljan.

Uviđaj je izvršila KPS- policijske stanice u Lipljanu.

Related posts

Kokoškov: Nikad nisam sanjao da budem NBA trener, već da postanem selektor Srbije

Jelena Obradović

D. J. Vučićević: Cilj pranje i izvlačenje novca iz Srbije

Zorana Stekovic

Slavko Stanišić gost emisije “Intervju”

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija