18. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo

Ljubitelji vina u zajedničkoj misiji – povratak vinograda u Dolovo

Vinograd  Vinara i vinogradara u Dolovu, zajednički je poduhvat ovog Udruženja. Prošle godine proslavili su jubilej 20 godina od kada su osnovani, a ove godine krenuli su nove poduhvate. Napravili su objekat  pored vinograda u kome će se okupljati ljubitelji vina.

Udruženje vinara i vinogradara „Sveti Trufun“ iz Dolova osnovano je kako bi tradiciju sačuvali od zaborava, ističe predsednik Udruženja Bogdan Ankucić. Do pre nekoliko decenija svako domaćinstvo u Dolovu bilo je pod vinogradima, pa su članovi krenuli sa ovom misijom, da vinovu lozu vrate u ovo južnobanatsko mesto. Od tada, svakodnevno zajedničkim snagama trude se da održe zasade vinograda. Prošle godine proslavili su jubilej, 20 godina postojanja udruženja.

Ovaj lep „zanat“ traži dosta zalaganja, a svake godine zasadi vinove loze oboljevaju od raznih bolesti i napadaju ih različite štetočine. I u ovoj muci vinogradari su ujedinjeni i brižljivo vode računa o svom vinogradu. Jedan od trikova kojim se služe kako bi na vreme otkrili od koje bolesti da “brane” grožđe, su zasađene ruže ili višnje u svakom redu. Oni pokazuju koje bolesti će napasti vinograd, jer prvo ruže i višnje obole, pa onda vinova loza.

Jovan Danilov, član Udruženja u svojoj bašti iza kuće ima najveći vinograd od svih članova udruženja. Kaže da mu je u ovom poduhvatu dosta pomogao Sekreterijat za poljoprivredu Grada Pančeva i Udruženje vinara i vinogradara. Zahvaljujući njima dobio je sadnice kojim je pre četiri godine počeo vinogradarski posao.

U kući Đorđa Stajića, takođe člana Udruženja nalazi se podrum gde se čuvaju vina. Zimi temperatura ide od nule, a leti dostiže 15 podeok, kada je napolju 40 stepeni.

U podrumima ne sme da se skida paučina, a Đorđe Stajić nam je ispričao i zašto je to tako.

Doprinos Udruženju dali su Mesna zajednica Dolovo, Grad Pančevo, Dom kulture Dolovo i Turistička organizacija Pančevo. Objekat koji su izgradili početkom ove godine radiće se fazno i njegov glavni cilj je promocija vina gostima.

Related posts

Moleban u Nišu – podrška sveštenstvu i narodu u Crnoj Gori

Nikoleta Dragaš

Lončar: Nisu ispunjeni uslovi za testiranje kineske vakcine

Katarina Popović

Starčevački krizni štab: Situacija u Mesnoj zajednici pod kontrolom

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija