17. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo

Ljubitelji vina u zajedničkoj misiji – povratak vinograda u Dolovo

Vinograd  Vinara i vinogradara u Dolovu, zajednički je poduhvat ovog Udruženja. Prošle godine proslavili su jubilej 20 godina od kada su osnovani, a ove godine krenuli su nove poduhvate. Napravili su objekat  pored vinograda u kome će se okupljati ljubitelji vina.

Udruženje vinara i vinogradara „Sveti Trufun“ iz Dolova osnovano je kako bi tradiciju sačuvali od zaborava, ističe predsednik Udruženja Bogdan Ankucić. Do pre nekoliko decenija svako domaćinstvo u Dolovu bilo je pod vinogradima, pa su članovi krenuli sa ovom misijom, da vinovu lozu vrate u ovo južnobanatsko mesto. Od tada, svakodnevno zajedničkim snagama trude se da održe zasade vinograda. Prošle godine proslavili su jubilej, 20 godina postojanja udruženja.

Ovaj lep „zanat“ traži dosta zalaganja, a svake godine zasadi vinove loze oboljevaju od raznih bolesti i napadaju ih različite štetočine. I u ovoj muci vinogradari su ujedinjeni i brižljivo vode računa o svom vinogradu. Jedan od trikova kojim se služe kako bi na vreme otkrili od koje bolesti da “brane” grožđe, su zasađene ruže ili višnje u svakom redu. Oni pokazuju koje bolesti će napasti vinograd, jer prvo ruže i višnje obole, pa onda vinova loza.

Jovan Danilov, član Udruženja u svojoj bašti iza kuće ima najveći vinograd od svih članova udruženja. Kaže da mu je u ovom poduhvatu dosta pomogao Sekreterijat za poljoprivredu Grada Pančeva i Udruženje vinara i vinogradara. Zahvaljujući njima dobio je sadnice kojim je pre četiri godine počeo vinogradarski posao.

U kući Đorđa Stajića, takođe člana Udruženja nalazi se podrum gde se čuvaju vina. Zimi temperatura ide od nule, a leti dostiže 15 podeok, kada je napolju 40 stepeni.

U podrumima ne sme da se skida paučina, a Đorđe Stajić nam je ispričao i zašto je to tako.

Doprinos Udruženju dali su Mesna zajednica Dolovo, Grad Pančevo, Dom kulture Dolovo i Turistička organizacija Pančevo. Objekat koji su izgradili početkom ove godine radiće se fazno i njegov glavni cilj je promocija vina gostima.

Related posts

Gradonačelnik poželeo svim prvacima srećan polazak u školu

neca

Promene na koži razlog čestih poseta lekaru

Jasmina Petkovic

Na pančevačkoj Hirurgiji dve hitne operacije

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija