25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić: Makronov dolazak u Beograd velika čast za Srbiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron boraviće u poseti Srbiji 15. i 16. jula, i zvanično je potvrđeno iz Predsedništva Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će sa francuskim kolegom razgovarati o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i o Kosovu, kao i da će tokom posete biti potpisano oko 20 različitih sporazuma.

„Moj tim, u saradnji sa njegovim timom, već razmenjuje informacije, sagledavamo kako šta i na koji način možemo u budućnosti da rešavamo“, rekao je ranije danas Vučić.

Makron je prvi francsuki predsednik koji posle 18 godina dolazi u Srbiju, posle Žaka Širaka, koji se u našoj zemlji zadržao jedan dan.

„Predsednik Francuske dolazi na dva dana u Beograd, neće ići u druge zemlje u regionu i to predstavlja veliku čast za Srbiju“, rekao je Vučić.

„To je velika poseta za nas, od ogromnog značaja. Reč je o jednom od dvoje najvažnijih evropskih lidera u Evropi, kome pripada budućnost“, istakao je predsednik.

On je dodao da Makronova uloga u Evropi raste, da je reč o o marljivom, energicnom čoveku, ali ne uvek lakom za razgovor.

„A, ko je od nas lak? On dolazi iz mnogo veće i razvijenije zemlje nego što smo mi. Za nas je to velika čast“, dodao je predsednik Srbije.

Makron je u Srbiju trebalo da dođe krajem prošle godine, ali je poseta otkazana zbog unutrašnjih problema u Francuskoj.

Prema pisanju „Blica“, Makron bi na razgovor sa Vučićem mogao da dođe iz Moskve, gde će ga prethodno ugostiti Vladimir Putin.

Prvog dana posete Makron će, kako se navodi, na Aerodromu „Nikola Tesla“ otkriti ploču kojom će biti obeležen proces modernizacije aerodroma koji je preuzela francuska kompanija „Vansi“.

Zatim će mu biti priređen svečani doček ispred Palate „Srbija“, potom sledi tet-a-tet razgovor sa Vučićem, pa konferencija za medije.

Biće održan i sastanak dve delegacije, a Makron će posetiti i Novo groblje, spomenik braniocima Beograda, Kalemegdan i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, gde se očekuje da veliki broj građana dođe da pozdravi Makrona.

Uveče će predsednik Vučić prirediti večeru u čast svog gosta.

Drugog dana, Makron će obići Beograd, a sa predsednikom Srbije će razgovarati sa mladima iz regionalnog omladinskog centra.

Sastaće se i sa nekoliko istaknutih umetnika.

Related posts

Ministar Vulin: BiH poštujemo, RS volimo i svaki deo Srbije se prema Srpskoj tako i ponaša

Mica Milakov

Narodna bašta zatvorena

Jasmina Petkovic

Servisne informacije za 5. mart

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija