27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Moguć kolaps organizma pri izlasku iz klimatizovanih prostorija na visoke temperature

 

Nagle promene vremena i visoke temperature uticale su na povećan broj poziva Službi hitne pomoći. Saveti lekara su da treba izbegavati nagli ulazak u rashlađane prostorije.

Toplo leto je pred nama, ali često zaboravljamo da je važno da brinemo o svom organizmu, posebno kada su temperature visoke i  kada je našem telu teško da se rashladi .Važno je da se sklanjamo sa sunca i pijemo dosta tečnosti, jer su u toku leta česti kolapsi na visokim temperaturama. U želji da se rashladimo,  koristimo klima uređaje koji mogu biti i veoma opasni zbog temperaturne razlike .

– Trebe izbegavati prelazak iz klimatizovanih prostorija, jer kada izađete napolje gde je temperatura visoka, vi doživite temperaturni šok. Nekada ishod može  biti fatalan kao što je nedavno bilo kada se radi o hroničnim bolesnicima. Kod zdravih može doći do kolapsa, to je stanje iz koga se brzo oporavimo, ali treba bit obazriv, jer sunce nije naivno – rekao je dr Zoran Manasijević načelnik Hitne pomoći.

 

Doktor Manasijević naglašava da treba izbegavati boravak na suncu u najtoplijem delu dana. Savet je da nosimo laganu obuću, odeću, da pijemo dosta tečnosti i da jedemo laku hranu, dosta voća povrća i minerala.

Related posts

Poljoprivredna škola: Više zelenila za lepše dvorište

Branislava Grčić

“Besmrtni puk” u Pančevu

Nikoleta Dragaš

Na koronavirus pozitivno još 75 osoba

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija