17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

“Dani višnje” okupili ljubitelje poslastica od ovog voća

“Dani višnje” u Janošiku održani su uz pomoć dobre organizacije Udruženja žena “Janošičanka”. Na manifestaciji je učestvovalo 12 udruženja, koja su predstavila jela i piće od višanja.

U organizaciji Udruženja žena “Janošičanka” po šesti put održani su Dani višnje. Promocija voća koje najbolje uspeva u Janošiku bio je jedan od zadataka domaćina. Razne pite, likeri,  sirupi i druge poslastice postali su poznati brend koji neguju meštani ovog mesta u Opštini Alibunar. Na manifestaciji koja je trajala tri dana, predstavljeni su ovi proizvodi.

Uprkos suncu i toploti ovog 30.juna, “Dani višnje” u Janošiku okupili su 12 udruženja. Prema rečima Danijele Lončar, načelnice Južnobanatskog okruga, žene iz ovog mesta žele da otrgnu tradiciju od zaborava i da sačuvaju prošlost, običaje, kulturu, narodnu nošnju, hranu. Ona je dodala da uprkos tome što su Janošik i Oština Alibunar mali, u njima obiluje mnoštvo različitih naroda i uprkos različitosti, oni se slažu.

U Janošiku je pod višnjom više od 20 hektara zemlje, a prema rečima predsednika Opštine Alibunar Dušana Dakića, ta površina je iz dana u dan sve veća. Razlog je tip zemljišta koji odgovara ovom voću. Začetnik ove priče je Opština Plandište, nakon čega se sve to proširilo na Janošik, a toku je ekspanzija i na druga mesta.

Udruženje žena “Janošičanka” osnovano je pre deset godina i u nekoliko navrata bilo je pitanje njihovog opstanka. Prošle godine dobile su prostorije u centru sela i u jednom delu napravljena je svojevrsna etno kuća.

Related posts

U Beograd stigla u pomoć iz Ankare

Nikoleta Dragaš

Krivična prijava protiv mladića zbog upotrebe tuđeg vozila

Nikoleta Dragaš

Putin odložio majsku Paradu pobede

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija