20. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti Vršac

Nagrada “Vasko Popa” Dejanu Aleksiću

U Svečanoj sali Gradske kuće u Vršcu, gradonačelnica Dragana Mitrović uručila je danas Nagradu “Vasko Popa” kraljevačkom pesniku Dejanu Aleksiću za knjigu „Radno vreme raja“. Reč je najprestižnijoj nagradi za poeziju koja se uručuje već 25 godina, pod pokroviteljstvom Grada Vršca.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović istakla je  na dodeli Nagrade “Vasko Popa” da je Vršac jedan od gradova koji se može pohvaliti velikanima, među kojima je Vasko Popa, i da je ova prestižna nagrada dugo lutala, ali da je sada njen pokrovitelj  Grad Vršac.

Dejan Aleksić dobitnik je velikog broja nagrada među kojima je i  nagrada za poeziju u Vršcu. Istakao je  da je Vasko Popa uticao na njagov rad još dok je bio mlad pesnik.

Jedan od članova žirija  Vladimir Gvozden je prilikom obrazlaganja zašto je Aleksiću pripala nagrada istako da je žiri razmatrao 80 naslova nastalih prošle godine i da je  knjiga „Radno vreme raja“ ostavila na njih najjači utisak.

Pored Vršca  novčani deo nagrade obezbeđuje i kompanija Radeta Rakočevića, Senzal Kapital, koji je na dodeli istako da je ponosan što njegova firma, on i porodica mogu da budu deo ovoga događaja.

Nagrada Vasko Popa utemeljena je na pesničkom dometu Vaska Pope. Ustanovljena je 1995. godine, a dodeljuje se 29. juna kada je 1921. godine rođen Vasko Popa.

Glumica Rada Đuričin pristunima je odrecitovala stihove Vaska Pope.

Related posts

Ministar i predsednik PS-a Vulin: Od Krika i News Max Adrie, pa preko Belivuka i Miljkovića, do Jutarnjeg lista i nazad

Jasmina Petkovic

Kokoškov: Nikad nisam sanjao da budem NBA trener, već da postanem selektor Srbije

Jelena Obradović

Momirović: U narednih pet godina investiraće se četiri milijarde evra u ekološke projekte

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija