27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Trenutno nema obolelih od Groznice zapadnog Nila

Trenutno u  Južnom Banatu i Pančevu nema obolelih od virusa Groznice Zapadnog Nila, podaci su Zavoda za javno Pančevo. U prve dve nedelje, zaraženi komarci ovim virusom uzorkovani su u Dolovu, na Kudeljarskom nasipu.

Virus  Groznice Zapadnog Nila pojavio se 2012. godine u Srbiji. Prenose ga zaraženi komarci. Više od 80 procenata osoba koje i ujede zaraženi komarac neće imati nikakve simtome, kod nekog će se pojaviti blagi simptomi slični gripu, dok će samo jedan procenat imati komplikacije, kao što je encefaltis i meningitis. Trenutno nema  obolelih od Groznice Zapadnog Nila, ali nažalost sezona tek počinje u julu .

–  Trenutno još nismo imali nijednu prijavu Groznicu Zapadnog Nila, ali moram da naglasim da se registruju teške invazivne forme bolesti koje se karakterišu pojavom meningitisa, encefalitisa. U 80 posto slučajeva nakon uboda zaraženog komarca osoba nema nikakvih simptoma bolesti, a 20 posto slučajeva simptomi su blagi, samo povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, osip, malaksalost, glavobolja nešto što je slično gripu. Svega jedan posto može da razvije težak oblik bolesti – rekla je dr Olivera Stanišić epidemiolog.

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede , Ministarstvom zdravlja, Zavod za biocide provera da li na teritoriji Beograda i Južnog Banata ima zaraženih komaraca. Uzimaju se odrasle forme komaraca i proverava se da li su zaraženi virusom Zapadnog Nila.

– U prve dve nedelje juna meseca kod nas je registrovano prisustvo komaraca zaraženo Zapadnim Nilom na teritoriji Dolova , Kudeljarski nasip i Valjevska ulica na Misi – rekla je dr Olivera Stanišić epidemiolog.

Virus zapadnog Nila najčešće se javlja kod osoba koje su starije od 50 godina, osobe kod kojih je došlo do pada imuniteta i onih koje imaju hronične bolesti.  Broj obolelih od od ovog virusa najčešće se javlja u julu mesecu.

Related posts

Vučić: Srbija ne zaboravlja!

Nikola Toadjer

Mjuzikl “Kosa” u izvođenju mladih novosadskih glumaca

Jasmina Petkovic

Od petka od 18h nadzor za sve građane koji se vraćaju u Srbiju

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija