26. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Trenutno nema obolelih od Groznice zapadnog Nila

Trenutno u  Južnom Banatu i Pančevu nema obolelih od virusa Groznice Zapadnog Nila, podaci su Zavoda za javno Pančevo. U prve dve nedelje, zaraženi komarci ovim virusom uzorkovani su u Dolovu, na Kudeljarskom nasipu.

Virus  Groznice Zapadnog Nila pojavio se 2012. godine u Srbiji. Prenose ga zaraženi komarci. Više od 80 procenata osoba koje i ujede zaraženi komarac neće imati nikakve simtome, kod nekog će se pojaviti blagi simptomi slični gripu, dok će samo jedan procenat imati komplikacije, kao što je encefaltis i meningitis. Trenutno nema  obolelih od Groznice Zapadnog Nila, ali nažalost sezona tek počinje u julu .

–  Trenutno još nismo imali nijednu prijavu Groznicu Zapadnog Nila, ali moram da naglasim da se registruju teške invazivne forme bolesti koje se karakterišu pojavom meningitisa, encefalitisa. U 80 posto slučajeva nakon uboda zaraženog komarca osoba nema nikakvih simptoma bolesti, a 20 posto slučajeva simptomi su blagi, samo povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, osip, malaksalost, glavobolja nešto što je slično gripu. Svega jedan posto može da razvije težak oblik bolesti – rekla je dr Olivera Stanišić epidemiolog.

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede , Ministarstvom zdravlja, Zavod za biocide provera da li na teritoriji Beograda i Južnog Banata ima zaraženih komaraca. Uzimaju se odrasle forme komaraca i proverava se da li su zaraženi virusom Zapadnog Nila.

– U prve dve nedelje juna meseca kod nas je registrovano prisustvo komaraca zaraženo Zapadnim Nilom na teritoriji Dolova , Kudeljarski nasip i Valjevska ulica na Misi – rekla je dr Olivera Stanišić epidemiolog.

Virus zapadnog Nila najčešće se javlja kod osoba koje su starije od 50 godina, osobe kod kojih je došlo do pada imuniteta i onih koje imaju hronične bolesti.  Broj obolelih od od ovog virusa najčešće se javlja u julu mesecu.

Related posts

Gradonačelnica Mitrović: Advokati i izvršitelji rade na štetu penzionera

Mica Milakov

Izbeglicke porodice iz Bele Crkve dobili bespovratnu pomoc

Katarina Popović

Udruženje “Makedonium” obeležilo Svetog Klimenta

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija