22. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Koliko se sprovodi inkluzija dece predškolskog uzrasta u Pančevu?

Prema Zakonu o obrazovanju deca iz osetljivih grupa imaju prednost upisa u predškolske ustanove. Zvanični podaci pokazuju da mali broj dece iz siromašnih porodica, dece romske nacionalnosti, dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom – pohađa neku od predškolskih ustanova. Problem upisa postoji i zbog ograničenog broja mesta u vrtićima. Ovaj problem prisutan je i u Pančevu. Proveravali smo kakva je situacija sa upisom dece sa smetnjama u razvoju, u PU „Dečja radost“, u kojoj je nedavno završen upis za narednu školsku godinu.

  • Roditelji prilikom upisa donose medicinsku dokumentaciju, odnosno mišljenje interresorne komisije. U nekim slučajevima dešava se da donesu samo medicinsku dokumentaciju. Tada se uključuje naša stručna služba i upućuje ih na interresornu komisiju, da bi nam dostavili i mišljenje – izjavila je Đaković, direktor PU „Dečja radost“.

Danijela Đaković, direktorka PU „Dečja radost“ ističe da je ove godine konurisalo 11 dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i da su sva primljena. Kaže da su vaspitači ove ustanove iskusni u radu sa decom iz osetljivih grupa, te da to spada u njihov redovni posao.

Istraživanja pokazuju da je od ključne važnosti za dalji razvoj deteta da bude uključeno u sistem predškolskog obrazovanja. A šta kažu stručnjaci? Biljana Milošević, defektolog-logoped u Udruženju „Na pola puta“ radi sa decom, koja imaju različite intelektualne teškoće. Prema njenom mišljenju inkluzija je blagotvorna zbog nezamenljive uloge vršnjaka.

  • Vršnjačke interakcije su priča za sebe. Ta tema se istražuje prethodnih 30 ili 40 godina. Moćne su, moćnije od moje intervencije. Zato ja vrlo rado koristim, kad god mi je situacija prikladna, da uključim vršnjaka, jer šta vam vršnjak kaže prihvatate odmah, samo po sebi. Nekad ste se raspravljali sa roditeljim i drugim autoritetima, a kada vam vršnjak kaže to se odmah prihvata – tvrdi Biljana Milošević, defektolog-logoped Udruženja „Na pola puta“.

Uključivanje deteta u redovan obrazovni sistem u koji spada predškolsko vaspitanje i obrazovanje, znači uključivanje deteta i njegove porodice u život zajednice.

  • Isključivanje je najteža kazna koja se primenjuje. Zaista. Najteža kazna, a pritom deca nisu kriva. I tačka dva, u stvari ne znam šta je tačka jedan, a šta dva, problem ostaje nerešen, jer to dete neće nestati ako ga isključimo, ono je tu i problem će samo da raste. To dete vam je komšija. Komšija, ako nije izložen učenju pravila grupe, oko čega mi stremimo, on ih neće poštovati, on ni ne zna da postoje i onda se na njega ne odnose, jer smo ga mi isključili, mi smo ga odbacili. Mora postojati dvosmernost u odnosu – smatra Biljana Milošević.

Iako Srbija ima jedan od najinkluzivnijih zakona o obrazovanju u Evropi, još uvek nisu do kraja osmišljeni mehanizmi njegove primene I to je nešto na čemu treba raditi.

  • Mislim da je izuzetno važno i mislim da nam treba svima podrška u ovim koracima, i ovome što nam se dešava kao društvu. Znam da se vaspitači izuzetno mnogo trude i mnogo znanja, ljubavi, želje, entuzijazma ulažu u svoj rad – rekla je Danijela Đaković.
  • Da razumemo životnu poziciju osobe preko puta nas. To je inkluzija. Da on ima pravo da učestvuje sa nama, da ima pravo na svoju različitost isto kao Vi ili ja, ili bilo ko drugi. U svim aktivnostima. Da ostvari i vrtić i školu i muzičke radionice, koje se održavaju – istakla je Biljana Milošević.

U PU „Dečja radost“ u Pančevu, ove godine su primljena sva deca sa teškoćama u razvoju i invaliditetom koja su prijavljena, ali to sigurno nisu sva deca iz osetljivih grupa predškolskog uzrasta kojoj je potrebno podsticajno okruženje vršnjaka I adekvatan prostor za igru I učenje. Puna implementacija Zakona o inkluzivnom obrazovanju podrazumeva uključivanje sve dece u redovan obrazovni sistem a to znači uključivanje I prihvatanje dece iz siromašnih porodica, dece romske nacionalnosti kao I druge dece iz osetljivih grupa, što još uvek nije slučaj ni u Pančevu, ni u drugim gradovima u Srbiji.

L. T.

*Prilog je nastao u okviru Projekta „Zajedno za decu”, koji sprovodi CIP – Centar za interaktivnu pedagogiju (CIP Centar) u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo, Srbija. Stavovi i mišljenja izneti u ovom prilogu ne odražavaju nužno stavove CIP Centra i donatora.

Related posts

Gradonačelnik darivao provorođenu bebu

Nikola Toadjer

Vršac: Ugostiteljski objekti se zatvaraju u 23 sata

Nikoleta Dragaš

Pančevački srednjoškolci dobili regres za prevoz

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija