2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Počinje gradnja klinike „Dedinje 2″.Vučić: Počeli smo da menjamo i gradimo sve ono što nismo u prethodnih 50 godina

Aleksandar Vučić je na početku obraćanja rekao da je veoma srećan što se nalazi na ovom mestu.

– Počeli smo da menjamo i gradimo sve ono što nismo uradili u prethodnih 40 i 50 godina. Od Kliničkog centra u Nišu i Beogradu, do toga da ćemo igraditi najmodernije centre u kragujevcu, Novom Sadu, ali i obnovu svih zdravstvenih ustanova – rekao je Vučić.

On je upozorio da ćemo u budućnosti imati manje ljudi i da Institut mora najbolje da radi, ukoliko želi da privlači strane pacijente.

– Sada su redovi u Institutu puni, ali za tri, četiri godine, neće biti – rekao je predsednik.

– Ovo će biti velelepni objekat od velikog značaja za Srbiju, narod zna da ćemo kada nešto krenemo da gradimo to i završiti. Posebno mi je drago što radimo sa Razvojnom bankom Saveta Evrope – rekao je Vučić i dodao da je to jedna od najboljih banki i sa kojima je država sarađivala. 

Predsednik je naveo da Srbija danas nema dugova i da država svoje obaveze izmiruje i poručio lekarima da će ove godine imati veće plate.

– Najveći rast plata i penzija biće u zdravstvu – naveo je Vučić.

Za godinu i po dana kada bude završena omogućiće još bolje rezultate rada ove svetski poznate zdravstvene ustanove, izjavio je direktor „Dedinja“ Milovan Bojić. Za izgradnju je obezbeđeno 27,4 miliona evra, a posle izgradnje novog objekta koji će biti na površini od 14.000 metara kvadratnih, krenuće se u rekonstrukciju postojeće klinike „Dedinje 1“, najavio je Bojić u intervjuu za TV Pink.

On je istakao da je izgradnja „Dedinja 2“ velika investicija, jedna u nizu značajnog investicionog zamajca u srpskom zdravstvu koji nije zapamćen u poslednjih 50 godina a pokrenula ga je sadašnja vlast.

Bojić je naveo da je Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ sa 2.206 operacija na srcu jedna od vodećih zdravstvenih ustanova tog tipa u Evropi i svetu.

„Srbija je u vrhu u Evropu i svetu po oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti koje su “ubica broj 1“, tako da je potreba za ovakvim centrima velika“, rekao je Bojić i dodao da je bitno i stalno ulaganje u preventivu i promenu načina života.

On je rekao da će kada za godinu i po dana „Dedinje 2“ bude gotovo i kompletirano u Srbiji odahnuti i pacijenti i zaposleni, jer je sada klinika „Dedinje“ prepuna.

„Ove godine imacemo 2.500 operacija na srcu, i po broju zahvata u kojima se uspostavlja vantelesni krvotok bićemo ispred Nemacke, a ko je ispred njih, prvi je u Evropi“, rekao je Bojić.

On je naglasio značaj formiranja timova lekara za kardiovaskularnu hirurgiju i dodao da „Dedinje“ ne traži ništa od vlasti.

„Tražimo samo da se već sutra da dozvola za prijem lekara i sestara, da ih obučimo za novu kliniku, jer je sada prosečna starost na Institutu 50 godina“, apelovao je Bojić.

Obeležavanje početka radova na izgradnji „Dedinja 2“ zakazano je za danas u 13 časova, a prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Related posts

Vučić sa patrijarhom antiohijskog i svega Istoka Jovanom X i patrijarhom Irinejem

Nikola Toadjer

Pre donošenja uzoraka hrane, dolazak najaviti telefonom

Nikola Toadjer

Zavod za javno zdravlje Pančevo: Bez čekanja za testiranje na korona virus

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija