4. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

DVADESET GODINA BITKE ZA KOŠARE, PREDSEDNIK VUČIĆ: Draga braćo, dali ste život za Srbiju MI SE VAMA PONOSIMO!

Predsednik Vučić: Nikada nećemo zaboraviti naše junake– Dugo sam pisao ovaj govor. Govor koji sam pripremao je možda nedovoljno snažan, nedovoljno odgovoran. Ali jednu stvar moram da kažem. Nismo samo šaputali prethodnih 20 godina, već smo krili i stideli se da govorimo o junaštvu naših ljudi.Krili smo da bismo se dodvorili onima koji su ubijali naš narod. I tek nedavno sam mogao i sam da osetim kod nekih prezir a kod nekih mržnju prema tim divnim ljudima koji su koračali sa nama na paradi u Nišu, kada su prvi put posle 20 godina naši heroji koračali u uniformama – rekao je predsednik Vučić, i dodao da su mnogi napadali taj patriotski čin.– Možda je to bio prvi put da su koračali, ali će tako biti i svakog sledećeg puta, oni su da li sve za Srbiju i žrtvovali, draga braćo, ne da vas se ne stidimo, nego se vama ponosimo, vi ste najbolji deo nas i nek a to čuje ceo svet,.Vi ste najbolji deo Srbije.

– Mi imamo ono što oni nemaju, to imaju majke i očevi poginulih junaka. Mi imamo sinove Srbije koje oni svi nemaju u tih 19 zemalja.

Naš je posao da njihovo junačko delo nikada ne bude zaboravljeno

– Naš je posao da imamo više živih nego mrtvih, više porodilišta nego grobnica, da nam knjige budu najjače oružje, a da pravo oružje koje nas brani bude toliko moćno da više niko ne krene na Srbiju.

Najvažnije, da posle vojničkih pobeda a političkih poraza počnemo da pobeđujemo i u politici, da otvaramo fabrike – rekao je Vučić.

– Ako neko pomisli da može da ubija Srbe, naš odgovor će biti jači nego ikada u savremenoj istoriji! Druge ne diramo i ne pretimo, ali ne napadajte ni Srbe ni Srbiju, znaćemo da odgovorimo.

Neka je večna slava junacima iz sukoba devedesetih, vama porodicama poginulih hvala na vašoj žrtvi, vama dugujemo mir i slobodu, znam da za vas nema utehe, ali zahvaljujućim vašim sinovima, braći i očevima, zahvaljujući vašim sinovima imamo mir.

Nije borac mrtav kad je poginuo , borac je mrtav samo kad je zaboravljen. Nikada nečemo zaboraviti naše junake-poručio je predsednik Vučić.

20:30 Multimedijalni program dočarava pakao Košara

Sjajnim programom, monolozima i izvedbama mladih srpskih glumaca, kao i patriotskim pesmama prenet je delić atmosfere koji je vladao tokom žestokih borbi. Najpotresniji su monolozi u formi pisama vojnika majkama, devojkama i ženama.

printscreen

 

20.15 – Pukovnik u penziji Vidoje Kovačević je na početku svog izlaganja podsetio sve prisutne na početak bitke, i na ciljeve koje je neprijatelj želeo da ispuni

Našim trupama koje su bile opkoljene na karaulama stigli su u pomoć elitne jedinice Vojske Jugoslavije, od kojih je jedna bila 63 padobranska brigada.

– Sastavljena je od vrhunskih, posebno obučenih padobranaca. njihov dolazak je dao veliku moralnu i psihološku podršku, kako narodu, tako i jedinicama koje su se tu nalazile. Oni su zaustavili prodor šiptarskih terorista.

Pukovnik Kovačević je zatim podsetio na izreku Petra Petrovića Njegoša – “Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka!”, što je pozdravljeno gromoglasnim aplauzom.

printscreen

 

20:03 Počela je svečana akademija

Intoniranjem himne Bože pravde počela je svečana akademija posvećena dvadesetoj godišnjici bitke za Košare. Dragan Vučelić je otvorio govorom o junacima, čiji su najbolji primer naši heroji iz rata na Kosovu. Njihova priča je počela 1998. godine sa prvim terorističkim napadima iz Albanije na teritoriju SR Jugoslavije.

Zatim se obratio i veteran sa Košara Vladimir Ilić, koji priča o kiši granata i metaka koju su borci Vojske Jugoslavije izdržali na braniku otadžbine. Podsetio je sve prisutne na opasnosti koje su vrebale, ali i na drugarstvo koje je vladalo među vojnicima.

19:55 Junaci sa Košara pozdravljeni aplauzom kada su ušli u salu

Kada su ušli u salu naše heroje bitke za Košare dočekao je gromoglasni aplauz i ovacije svih prisutnih.

Skup je počeo u 20 časova u centru Sava.

Bitka se vodila od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presecanjem komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije (VJ) u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

S jedne strane u borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca medju kojima je najviše bilo Rusa.

S albanske strane učestvovali su pripadnici OVK, regularne albanske vojske, Legije stranaca i NATO avijacija, čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje VJ i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Related posts

Prvo pojačanje za OK “Crvena zvezda”

Ivana Bogdanovski

Radovi na vodovodnoj mreži

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić se sastao sa Ramom i Zaevom

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija