1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija

Vučić i Palmer: Takse prepreka dijalogu

Predsednik Vučić i visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer saglasili su se u Beogradu da su takse na srpsku robu prepreka dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić preneo je novinarima da je ukazao svom američkom sagovorniku da su neistinite priče, delu zapadne javnosti, kako je Srbija iskoristila to što je Priština uvela takse da „zatvori“ dijalog Beograda i Prištine.

„Rekao sam mu da je suština u tome – kako da razgovarate sa nekim ko sprečava protok roba i usluga u 21. veku“, rekao je Vučić.

„Ako niste u situaciji da prebacite keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima“, zapitao je Vučić.

Visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer izjavio je u Beogradu da su takse koje je uvela prištinska vlast prepreka dijalogu Beograda i Prištine, a time i njihovom evropskom putu, i da bi Vašington želeo da se one ukinu.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, zadužen za Zapadni Balkan, Palmer je najavio da će se kasnije danas sastati sa predstavnicima američkih kompanija koje posluju u Srbiji, sa kojima će razgovarati o tome kakvu štetu trpe zbog taksi koje je Priština uvela.

SAD, prema njegovim rečima, nastavljaju da podržavaju dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod posredovanjem EU, a ima za cilj normalizaciju odnosa.

„Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara evropski put, kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su takse prepreka tome. Želeli bi da se one ukinu i da se time omogući obema stranama da se vrate na dijalog“, kazao je Palmer na zajedničkoj pres konferenciji, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On se zahvalio predsedniku Vučiću za partnerstvo sa SAD, i za posvećenost dijalogu.„Možete da računate na prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije“, poručio je Palmer.

On je preneo da je sa Vučićem razgovarao o mnogim aspektima odnosa SAD i Srbije, o tome gde se nalazi dijalog Beograda i Prištine.„Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti“, rekao je on.Istakao je da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.

Related posts

Vučić: Kina želi samostalnu i jaku Srbiju

Jasmina Petkovic

Zelenović opet laže! Pljuje Sandokana, a zaposlio mu brata

Mica Milakov

Radovanović: Hvala što ste verovali u mene, idem dalje

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija