23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić s Lajčakom o bilatelarnoj saradnji, KiM, regionu i evropskom putu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke i predsedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, situaciji na Kosovu i Metohiji, regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da je prošlonedeljna poseta slovačkog premijera Srbiji jasan znak da su obe zemlje opredeljene za dalje jačanje bilateralne saradnje na svim poljima.

On je izrazio zahvalnost što Slovačka, uprkos brojnim pritiscima, istrajava u svom principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Predsednik je naglasio i da je za Srbiju važno da OEBS sačuva sveobuhvatan statusno neutralan pristup u pogledu Kosova i Metohije, posebno u radu ove Misije na terenu.

Kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić je izrazio veliku zabrinutost zbog dešavanja na severu Pokrajine.

“Upad tzv. kosovskih specijalnih jedinica na sever Kosova i Metohije, kao i upotreba sile prema srpskom stanovništvu, govore da se ostvarilo upravo ono čega smo se pribojavali i na šta smo u više navrata upozoravali, a to je da će Priština nastaviti sa jednostranim i provokativnim aktima, čime rizikuje da dalje pogorša bezbednosnu situaciju u Pokrajini. Ovakvi incidenti nas još više udaljavaju od suštine dijaloga”, istakao je Vučić.

On je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi pod okriljem Evropske unije, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, koje će biti prihvatljivo za obe strane, ali je neophodno da prištinska strana povuče anticivilizacijske takse na srpsku robu.

„Zapadni Balkan je u fokusu slovačkog predsedavanja OEBS-om i mi sa velikom pažnjom pratimo situaciju na Kosovu i Metohiji“, naglasio je slovački ministar i predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak.

Related posts

Vučić uputio pismo saučešća predsedniku Ruske Federacije Putinu

Zorana Stekovic

SNS Šabac: Zelenović i dalje laže građane Šabca

Katarina Popović

Muškarac koji je jutros pronađen obešen u vagonu je Miomir Stamenov, nestao pre dva dana

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija