13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekologija

Čuvajmo zelene površine, one su pluća našeg grada

Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i očuvanje životne sredine. Datum je odredila Generalna skupština UN, jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

Dan zaštite životne sredine ustanovljen je pre 45 godina i to je dan koji se naziva i Danom ljudi. Životna sredina je sve ono što nas okružuje i utiče na čoveka u celini, pa je važno da brinemo  na adekvatan način i da je očuvamo. Zaštita životne sredine podrazumeva  skup mera kojima se sprečava zagađenje .

– Svake godine je domaćin druga zemlja, sada je to Kina i akcenat je na zagađenje vazduha. Stanje u Srbiji nije najbolje što se vazduha tiče i treba da se promeni,  počev od zakona i propisa i koji treba da se ujedine. Pančevo je jedan od gradova koji u vazduhu ima visok nivo zagađujućih čestica, ali se to smanjuje jer su fabrike ugradile određene filtere i rade smanjenim kapacitetima u odnosu na ranije periode – rekla Ivona Japundža Zadužena za zaštitu životne sredine u Domu zdravlja

Svaka zelena površina i drveće predstavlaju pluća grada, svaka nova sadnica pozitivno utiče na vazduh koji svi udišemo. Važno da brinemo o svojoj životnoj sredini i kada god imamo prilike moramo da prošetamo pored keja, Narodne bašte, u gradskom parku.

Related posts

Što manje plastike, to više prirode

Zorana Stekovic

Gimzeleni u Bremenu predstavljaju Srbiju

Jasmina Petkovic

Saveti iz ,,Zelenila” za lepše cveće

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija