29. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekologija

Čuvajmo zelene površine, one su pluća našeg grada

Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i očuvanje životne sredine. Datum je odredila Generalna skupština UN, jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

Dan zaštite životne sredine ustanovljen je pre 45 godina i to je dan koji se naziva i Danom ljudi. Životna sredina je sve ono što nas okružuje i utiče na čoveka u celini, pa je važno da brinemo  na adekvatan način i da je očuvamo. Zaštita životne sredine podrazumeva  skup mera kojima se sprečava zagađenje .

– Svake godine je domaćin druga zemlja, sada je to Kina i akcenat je na zagađenje vazduha. Stanje u Srbiji nije najbolje što se vazduha tiče i treba da se promeni,  počev od zakona i propisa i koji treba da se ujedine. Pančevo je jedan od gradova koji u vazduhu ima visok nivo zagađujućih čestica, ali se to smanjuje jer su fabrike ugradile određene filtere i rade smanjenim kapacitetima u odnosu na ranije periode – rekla Ivona Japundža Zadužena za zaštitu životne sredine u Domu zdravlja

Svaka zelena površina i drveće predstavlaju pluća grada, svaka nova sadnica pozitivno utiče na vazduh koji svi udišemo. Važno da brinemo o svojoj životnoj sredini i kada god imamo prilike moramo da prošetamo pored keja, Narodne bašte, u gradskom parku.

Related posts

Mihajlovićeva sa EBRD: Pametna brojila za 205.000 domaćinstava

Miroslava Cvejin

Izgradnja puta Opovo-Debeljača do kraja oktobra

Ivana Bogdanovski

Potpisan Memorandum u cilju unapređenja životne sredine

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija