23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić s Taninom: Sednica Saveta bezbednosti za Srbiju veoma značajna

Predstojeća sednica Saveta bezbednosti za Srbiju je veoma značajna, kako zbog važnosti kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova i Metohije, tako i zbog aktuelnih dešavanja u Pokrajini, koja su poremetila ionako krhku stabilnost, ocenio predsednik Vucić u razgovoru sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Zahirom Taninom.

Vučić razgovarao je u Beogradu sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik) Zahirom Taninom o situaciji na KiM i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, predsednik Vučić osudio je napad na službenike UN u poslednjoj akciji tzv. kosovskih specijalnih jedinica, kada je povređen i jedan pripadnik UNMIK-a, što predstavlja pokušaj kompromitovanja misije UN na KiM. „Uloga Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji je od presudnog značaja za Srbiju“, naglasio je Vučić

On je takođe ocenio da je predstojeća sednica Saveta bezbednosti za Srbiju veoma značajna, kako zbog važnosti kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova i Metohije, tako i zbog aktuelnih dešavanja u Pokrajini koja su poremetila ionako krhku stabilnost na KiM.

Predsednik Vučić istakao je da će sednica Saveta bezbednosti biti prilika da se razgovara o trenutnoj situaciji u Pokrajini, kao i o načinima na koji UN, odnosno UNMIK i druge međunarodne misije na KiM, mogu da doprinesu stabilizaciji prilika.

„Za nas je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti, u skladu s Rezolucijom 1244, od suštinskog značaja kako bi Savet bezbednosti i međunarodna zajednica bili redovno i transparentno informisani o stanju na terenu, političkoj i bezbednosnoj situaciji, posebno u pogledu položaja Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, kao i o svim drugim problemima sa kojima se oni svakodnevno suočavaju. To što prištinska strana kontinuirano povlači iracionalne i jednostrane poteze i konstantno pribegava provokacijama, samo potvrđuje da Priština sistematski radi na tome da onemogući bilo kakav dijalog“, rekao je Vučić.

Sagovornici su zaključili da je međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji i više nego potrebno, imajući u vidu da je situacija i dalje nestabilna, uz česte incidente i tenzije, kaže se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Related posts

Posle apela Grada Pančeva, građani noćas prijavljivali nepoštovanje mera u borbi protiv Covid-19

Mica Milakov

Na Vatinu zaplenjeno 40.650 tableta

Aleksandra Miloševska

Dekupaž tehnika Udruženja žena iz Alibunara

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija