25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

VUČIĆ NA KONFERENCIJI “Gradimo mostove – pričamo o Evropi”: Istrajaćemo na našem evropskom putu, mi Evropu i danas priželjkujemo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima nakon optvaranja konferencije.

– Kada sam dobio poziv za ovu konferenciju setio sam se reči Stanislava Vinavera. Balkan kao i Srbija na Balkanu i danas dokazuju Evropi neke stvari. Kada pitate naše građane gde že,le da žive, odgovori su u Evropi. Nikada se nije bolje živelo nego danas. Mi Evropu i danas priželjkujemo. Mi na to uvek reagujemo na dva načina, dokazujemo joj da smo dostojni, ali joj se i inatimo. Ako nam se nešto ne sviđa, pa makar to bilo pitanje Kosova i Metohije, odmah joj okrećemo leđa – rekao je predsednik Vučić.

– Srbija će svake godine brže od drugih zemalja da napreduje u Evropi. Uspeli smo da dramatično smanjimo nezaposlenost. Promenilo se to što mi sada razumemo da nismo uvek u pravu iako nam se u tom trenutku činilo da jesmo. Mi moramo da vidimo da li ćemo da istrajemo na tom evropskom putu. Ne ćutim ni Merkelovoj ni Makronu. Moramo da razumemo da nam je budućnost u Evropi i da moramo sebe da menjamo da bi mogli da joj pripadamo – dodao je Vučić.

Konferencija se prvi put održava na Zapadnom Balkanu i drugi put izvan Evropske unije, sa ciljem da se ukaže koliko je značajna evropska baština u književnosti, umetnosti i dijalogu.

Na otvaranju je gudački kvartet “Mistik čello” odsvirao numere “Svilen konac”, “Hajde Jano”…

Direktor fondacije KAS u Srbiji Norbert Bekman Dirkes je poželeo dobrodošlicu svim gostima, a posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, istakavši da njegovo prisustvo potvrđuje dobru saradnju i veze Srbije i Nemačke.

Naveo je da je Novi Sad za izabran za mesto održavanja konferencije jer je omladinska prestonica Evrope, mlad grad koji ima šta da pokaže i kaže, a 2021. godine biće i evropska prestonica kulture.

“Novi Sad se razvija brzo, a KAS je fondacija koja radi na unapređenju razumevanja unutar Evrope, a samim tim i na Balkanu. A, gde bi čovek mogao bolje da govori o kulturi i vrednostima, nego u parlamentu. Ovde svi sedimo kao u malom evropskom parlamentu, jer govorimo različitim jezicima”, primetio je Bekman Dirkes.

On je istakao i da je Srbija pojam za suživot i različitost konfesija.

Kako je rekao, konferencija se održava u zadnju iz doba Bauhausa, dobrom mestu da se govori o istoriji i o budućnosti.

– Imamo dovoljno povoda da govorimo o Evropi. A, pričati o Evropi je jako važan momenat. Ono što mi govorimo o Evropi, to su vrednosti koje zajedno treba da razumemo i živimo. To je jedan od zadataka manifestacije. Radi se o Evropi koja imenuje različitosti i čuva ih kao blago – poručio je Bekmen Dirkes.

Naveo je da je naslov konferencije “Gradimo mostove – pričamo o Evropi” namerno izabran, jer nema ničeg boljeg nego diskutovati o gradnji mostove, i to baš u Novom Sadu.

Pored predsednika Vučića, na otvaranju konferencije, o evropskim perspektivama govoriće predsednik Fondacije Konrad Adenauer i nekadašnji predsednik nemačkog Bundestaga prof. dr Norbert Lamert.

Gostima se obratio i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Ideja konferencije je da se na jednom mestu okupe intelektualce iz oblasti politike, novinarstva, književnosti kako bi se prikazalo koliko je značajna evropska baština književnosti, umetnosti i dijaloga.

Tokom naredna tri dana u Novom Sadu će se diskutovati na brojne teme, među kojima su “Ko se plaši Nemačke? Istorija jednog evropskog problema”, “Koliko sećanje je potrebno budućnosti?”,

“Regioni i nacije – osnovni preduslovi evropske zajednice”, “Između Magreba i moderne: gde se nalazi Beograd”…

Konferencija traje do 6. juna u Skupštini AP Vojvodine.

Related posts

VUČIĆ ONLAJN NA BEOGRADSKOM BEZBEDNOSNOM FORUMU: Stvari su komplikovanije od onog kako ih Priština zamišlja

Jasmina Petkovic

Danas kreće isplata prvog minimalca za milion zaposlenih

Zorana Stekovic

OBEĆANO-ISPUNJENO: Pančevci dobili najmoderniju zdravstvenu uslugu u Opštoj bolnici, prvi pacijenti preseljeni…

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija