12. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Preventivni pregled i kad nema simptoma

Preventiva je pola zdravlja. Otkrivanje bolesti na vreme najbolji je način da sačuvamo svoje zdravlje. U zdravstvenim stanicama Doma zdravlja izabrani lekari u okviru sistematskih opregleda obavljaju određene preventivne preglede ili upućuju pacijente na dalje skrining preglede za karcinom raka grlića materice, debelog creva ili dojke.

Preventivni pregledi imaju za cilj da spreče da do pojave i razvoja bolesti dođe .Preventivni pregledi  namenjeni zdravim osobama u našoj državi su  besplatni i za one koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu. Svaki pacijent od svog izabranog lekara dobija informacije i uputstva kakoda obavi pregled na hronične nezarazne bolesti.

Pančevački Dom zdravlja uključio se još 2013. godine u Nacionalni skrining program za rano otkrivanje karcinoma debelog creva, kao i program za rano otkrivanje raka dojke.

Vlada Republike Srbije usvojila je predlog da preventivni pregledi koji su obuhvaćeni Nacionalnim skrining programom postanu obavezni. Kada počne primena novog zakona posle pozivanja na pregled, ukoliko se pacijenti ne odazovu postojaće i određene sankcije.

 

Related posts

Ministar Vulin: Svakodnevni napadi na Vučića su najbolji dokaz da je njegova politika ojačala Srbiju, to mu Hrvatska neće oprostiti

Jasmina Petkovic

Saveti, umesto Skupština Mesnih zajednica..

Mica Milakov

Mihajlovićeva: Ne zatvarajmo oči pred nasiljem, prijavimo nasilnike!

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija