19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Nekategorizovano Politika Vesti

SKUPŠTINA USVOJILA IZVEŠTAJ PREDSEDNIKA O KOSOVU: VUČIĆ: Nećemo da RATUJEMO, čuvaćemo mir po svaku cenu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima po završetku sednice parlamenta o KiM.


Vučić je istakao da posle današnje akcije specijalne kosovske policije na severu KiM stvari više neće biti iste i da će Srbija imati drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i svima koji su se danas “pravili blesavi”.

Vučić je u obraćanju novinarima, po završetku sednice parlamenta o KiM, rekao da sutra sigurno nećemo reći za to što se dogodilo – “puj pike ne važi”.

-Biće drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i onima koji su se danas pravili blesavi i govorili da je u pitanju borba protiv korupcije ili se u prvom trenutku nisu ni javljali. Javili su se tek kada su shvatili da smo vrlo ozbiljni u nameri da sačuvamo svoj narod -rekao je Vučić.

Kaže da je u parlamentu predstavljen ozbiljan i iscrpan izveštaj o KiM koji je odogovorno sačinjen.

-Još jedan težak dan je za nama koji govori o namerama albanskih vlastodržaca i onih koji ih podržavaju. To što su pričali da je u pitanu borba protiv korupcije je smešno. Broj uhapšenih Srba govori dovoljno, valjda ispada da su Srbi genetski 14 puta veći kriminalci od Albanaca. To baš i nema nekog smisla, a o onome šta su ostavili u Zubitnom Potoku ne treba posebno govoriti – istakao je predsednik.

Kako je dodao situacija nije ni malo laka, ali da ćemo našom odlučnošću i verom u sebe i ozbiljnošću cele države i hrabrošću našeg naroda na KiM još više marljivije raditi za bezbednost Srba na KiM.

Vučić je najavio da će se Srbi na KiM sutra u podne mirno okupiti u Kosovskoj Mitrovici i poručio da će Srbja uvek biti uz njih.

Nedolazak dela opozicije govori više o njima

To što deo opozicije nije došao na sednicu Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji više govori o njima, a moj posao je da budem u parlamentu, izjavio je predsednik Srbije Vučić i naveo da je zahvalan većini poslanika koji su bili na sednici.

Upitan da prokomentariše to što na skupštinskoj sednici nije bilo dela opozicije, Vučić je novinarima posle glasanja o izveštaju o KiM u parlamentu, rekao da su oni  imali televizore u svojim sobama kao biskope, pa da nauče nešto i o KiM.

-Neki od njih su gledali, neki su na dalekim putovanjima, uživaju u svetskim metropolama, lepo im je – istakao je on.

Kako je istakao, njegov posao je da bude u parlamentu.

-Srećan sam što nisam izašao iz sale nijednog sekunda, što sam uspeo da saslušam sve poslanike, da odgovorim i pokažem poštovanje prema svakome – rekao je Vučić.

Tako predsednik, kaže on, treba da se ponaša, govori i istupa.

-A što se njih tiče, to što nisu bili, većina poslanika je bila. Zahvalan sam tim poslanicima, oni koji nisu bili mnogo više su govorili o sebi nego o meni, o nama ili o bilo kome drugom, a ponajmanje o Srbiji – kaže Vučić.

Kako je rekao, narod će to svakako umeti da oceni na najbolji način jer je, dodaje, narod uvek najbolji sudija.

Odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše predlog Boška Obradovića da na Kosovo dođe ruska vojna misija, podsetio da je Rusija bila na Kosovu do 2003.godine, predsednik je rekao da bi bilo lakše ako bi se velike sile dogovorile po pitanju Kosova i Metohije, ali da sumnja da će do toga doći.

On je rekao da je Srbija nezavisna zemlja, da poštuje i ima najbolje odnose sa Rusijom, ali i da ima sopstvenu vojsku.

-Ako bi se dogovorile velike sile bilo bi utoliko lakše, ali sumnjam da od tog posla ima nešto – dodao je on.

Na kritiku poslanika Đorđa Vukadinovića zašto je primenjivao sporazume koje je potpisao Borko Stefanović, Vučić je kazao da je svašta do sada čuo, ali ne i ovako nešto.

-Bio sam srećan što su to rekli. Da je drugačiji dan nasmejao bih se. Zamislite kada vas neko optuži što ste poštovali međunarodne ugovore koje je neko ranije potpisao?! – rekao je on.

Sever KiM će im ostati nedosanjani san

To što su se pripadinici NJSO (bivši ROSU) povukli sa severa KiM, gde su jutros upali i hapsili Srbe, ne treba previše da nas raduje jer će oni to ponovo pokušati, i to ne jednom, jer im je sever Kosova i Metohije nedosanjani san a tako će i ostati, rekao je predsednik Srbije.

-Svi ćemo se zajedno boriti za Srbiju, za interese našeg naroda na KiM. Potpuno sam siguran da ćemo mudrijom, ozbiljnijom i odgovornijom politikom stvoriti uslove da iz nemogućeg ostvarimo najviše što možemo za našu zemlju i narod, a izgubimo najmanje što moramo. To znači da će Srbija da pobedi – poručio je Vučić na kraju rasprave u parlamentu.

On je istakao da je situacija za Srbiju teška, ali da je rezultat da smo sačuvali mir, i da za sedam najtežnih godina nismo ništa izgubili. Poslednjih sedam godina nisu za poređenje ni sa 2000-im ni sa 90-im, jer tada nije bilo nezavisnosti Kosova, ni iz ugla Albanaca, ni iz ugla Evropljana, što danas nije slučaj, istakao je predsednik Srbije.

-I u nemogućim uslovima nismo izgubili mogućnost za investicije i nastavićemo da ulažemo, nismo izgubili nijedno od ključnih prava, nijednu od poluga moći – rekao je predsednik.

Upitao je i zašto Ramuš Haradinaj, Hašim Tači i albanski mediji napadaju njega, a ne neke druge, zašto podržavaju njegove političke protivnike u Beogradu i zašto im oni više odgovaraju nego on. To je, kako je rekao, zato što znaju ko štiti nacionalni interes Srba na KiM, kao što to znaju i Srbi na Kosmetu.

Na kraju rasprave, predsednik se zahvalio poslanicima, na korektnoj, ozbiljnoj i odgovornoj diskusiji, koja je danas bila utoliko teža zbog onog što se desilo na severu KiM.

 -Ali, siguran sam da razgovorom i dijalogom, a zašto da ne i otvorenim neslaganjem, možemo da se približimo zajedničkom stavu i da budemo jedinstveni, da možemo da štitimo naše interese – zaključio je Vučić.

Related posts

Vučić primio akreditive novog šefa Misije EU

Ivana Bogdanovski

Otvorena osma sezona Dunav osiguranje Sportskih igara mladih

Zorana Stekovic

27 fudbalera na prvoj “prozivci” “Železničara”

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija