13. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Vučić i Šreder o geopolitici i bombardovanju Srbije

Vodeći svetski inovatori, naučnici, biznis lideri i umetnici, koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba, okupili se u Beogradu na prestižnoj WORLD.MINDS konferenciji, na kojojje, pored ostalih, govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Vučić je na pitanje direktora Ringiera Marka Valdera kakva su njegova sećanja na period bombardovanja, rekao da je to svakako bila loša odluka i poručio da moramo da oprostimo, ali da ne možemo da zaboravimo.

„Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo u NATO bombardovanju, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. Želimo svi da vidimo napredak, a i vi Mark znate da brojke pokazuju da ekonomski odlicno napredujemo“, kazao je srpski predsednik, prenosi Blic.

Na pitanje za bivšeg nemačkog kancelara da je prošlo 20 godina od NATO bombardovanja i šta ih je navelo na tu akciju protiv Srbije, Šreder je rekao da je to bilo vrlo emitivna odluka.“Prvo je bila doneta odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li učestvovati, ili ne. Druga teška odluka je bila to što smo morali da se prihvatimo intervencije u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima smo morali da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu“, rekao je Šreder.

Dobeli je najavljujući ovaj razgovor rekao da učestvuju „tri geopolitička mastermajnda“ – Vučića, Šredera i direktor Ringiera Marka Valder.Organizator konferencije WORLD MINDS je rekao da ne treba zaboraviti da su pre 20 godina Beograd i Srbija bombardovani i da je to imalo veliki uticaj na zemlju.Takođe, zemlja se nalazi između Istoka i Zapada i da je zato jako teško njom upravljati, dodao je on.“Ali, srpska vlada je stupila u kontakt sa nama i mi smo se zaljubili u Srbiju i Beograd“, rekao je Dobeli najavljujući razgovor o geopolitici, uz jedan zabavan klip.
vucic-world-minds-tanjug

Vučić: Dobro sarađujemo s Rusijom, Šreder: Rusija dobar partner

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji WORLD MINDS gde je  razgovarao sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom o aktuelnim geopolitičkim pitanjima, da naša zemlja dobro sarađuje sa Rusijom i da želi da naša zemlja obezbedi dovoljno gasa za svoje građane.

Vučić je na pitanje direktora Ringiera Marka Valdera koji vodi ovaj razgovor, rekao da je jednom posetio posetio Vladimira Putina u njegovoj kući.
„Imamo odlične kontakte i dobro sarađujemo. Kada sarađujemo s Rusijom, naš interes je da imamo gasovod, da imamo dovoljno gasa za naše gradane, jer kako ćemo drugačije kada se “zavrne slavina“ preko Ukrajine“, rekao je srpski predsednik, prenosi Blic.

Šreder je rekao da je Rusija svakako dobar partner.“Istorijski postoje veoma pozitivne veze izmedu Srbije i Rusije, ako pogledamo SAD, oni imaju svoju agendu i trenutno su se okrenuli Kini. Rusija je svakako dobar partner, kada je reč o gasovodu i svemu ostalom“, rekao je Šreder.

„World minds“ prilika da se predstave rezultati Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je organizatorima prestižne konferencije „World Minds“ što se takav skup održava u Beogradu, što je prilika da se govori o rezultatima i planovima Srbije, koja je, ističe, na dobrom putu.

„Beograd je danas domaćin simpozijumu „World Minds“, na kojem učestvuju neki od najvećih svetskih umova današnjice. Hvala što ste doveli WorldMinds u našu zemlju, naš grad i hvala na mogućnosti da govorimo o našim rezultatima i planovima.

Moramo da izgradimo ekonomski stabilnu zemlju, moramo da mislimo o našoj budućnosti. Srbija je danas na dobrom putu i učinicemo sve da sačuvamo stabilnost“, naveo je Vučić na svom instagram nalogu „budućnostsrbijeav“ uz fotografije sa skupa.

Predsednik Vučić razgovarao je sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom na panelu „Geopolitička pitanja“, u okviru simpozijuma „World Minds“.Takođe, objavio je i kratak video snimak, sa početka tog panela i propratio tekstom.“Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo“, što je rekao bivšem nemačkom kancelaru tokom razgovara o bombardovanju Srbije.

Inače, zvanični program je počeo emitovanjem kratkog animiranog filma Ma“agalim, nakon čega je osnivač organizacije „World minds“ Dobeli pozdravio publiku na srpskom. Zahvalio je na gostoprimstvu, uz opasku da je „toliko srpskog naučio za sada“ i zaslužio aplauz prisutnih.

Srbija je prva zemlja na svetu, pored Švajcarske, u kojoj se održava ovaj značajan simpozijum, koji okuplja najveće mislioce sveta.

Ova švajcarska organizacija redovno organizuje svoje skupove svakog decembra u Cirihu.WORLD.MINDS zajednicu čini više od 1.000 visokorangiranih pojedinaca, među kojima su nobelovci, državnici, naučnici, profesori univerziteta, ambasadori, pisci, koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu.

Na skupu u Beogradu, inače, učestvuju i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Kurt Vitrih, tehnološki pionir i jedan od govornika na TED konferencijama Tom Vudžek, Oš Agabi, stručnjak za neurotehnologiju i izvršni direktor kompanije „Koniku“…

Srbiju će ove godine predstavljati: Teslagram, tehnologija koja se razvija na Institutu za fiziku i predstavlja najbolji sistem zaštite od falsifikovanja, BioSens Institut, naučno-istraživački institut koji se bavi razvojem, uvođenjem i promocijom naprednih IKT rešenja u poljoprivredi i 3Lateral – vodeći proizvođač digitalne humane tehnologije i kreativnog sadržaja.

Prvi beogradski „World Minds“ simpozijum juče je najavljen performansom britanskog inovatora Ričarda Brauninga, koji je leteo iznad Ade Ciganlije u mlaznom odelu poput Ajronmena.

Related posts

Ministar Vulin u Pančevu uoči pravoslavne Nove godine

Jasmina Petkovic

Jedna osoba preminula, 99 novozaraženih

Zorana Stekovic

Fudbaleri Srbije u kvalifikacijama za EURO 2020. igraće u B grupi

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija