4. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od hroničnih bolesti

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije u cilju podizanja svesti o važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja ističe da je važno da osobe koje na poslu sede moraju tokom radnog vremena biti fizički aktivne. Na koji način tokom radnog vremena možemo da budemo fizički aktivni, objašnjava specijalista sportske medicine Zoran Đurđev.

Fizička neaktivnost, uz nepravilnu ishranu inove tehnologije, važan je faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta. U evropskom regionu SZO približno 31% osoba starijih od 15 godina je nedovoljno fizički aktivno, a više od polovine stanovnika Evrope nije dovoljno fizički aktivno. Slična situacija je i u Srbiji. Zato je perporuka Svetske zdravstvene organizacije da i tokom radnog vremena možemo biti fizički aktivni.

– Osobe koje na svom poslu uglavnom sede, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije treba tokom radnog vremena da obavljaju neku fizičku aktivnost. Osobe koje sede imaju deformitete kičme, kukova stopala. Preporučuje se da se na svakih pola sata urade nekoliko čučenjeva, prošetaju do kolege, ne idu liftom – ističe dr Zoran Đurđev, specijalista sportske medicine.

Takođe preporuke lekara su da osobe starosti od 18 do 65 godina i starije imaju bar pet puta nedeljno fizičku aktivnost koja je prilagođena godinama i zdravstvenom stanju.

– Svako može za sebe da pronađe odgovarajuću fizičku aktivnost, ako ne u malom fudbalu, košarci, onda se preporučuje brza šetnja. Šetnja u aerobnoj zoni koja može da se proveri testom – dok šetate i razgovarate, ako ne morate da stanete da biste izgovorili rečenicu do kraja, vi ste u zoni aerobne fizičke aktivnosti zona koja je najdelotvornija za očuvanje zdravlja – napominje dr Đurđev.

Fizička aktivnost je lek i kao svaki drugi lek treba da se dozira. Takođe, fizička aktivnost je osnovni mehanizam borbe protiv hroničnih nezaraznih bolesti u preventivnom smislu, naglašava doktor Đuređev.

Related posts

I u hladnim mesecima najmlađi članovi kluba “Arena” vredno treniraju

Jasmina Petkovic

Pismo UNS-a

Mirjana Popović

VUČIĆ OBIŠAO POPLAVLJENA PODRUČJA U SRBIJI! U najkraćem roku saniraćemo štetu, TO ZA DRŽAVU NIJE VELIKI PROBLEM!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija