18. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo Vesti

Krsna slava i Dan opštine Opovo: REZANJE SLAVSKOG KOLAČA, PREDSTAVLJEN NOV GRB

Povodom opštinske krsne slave danas je tradicionalno u kabinetu predsednika opštine rezan slavski kolač uz činodejstvovanje svih parohijskih sveštenika naše opštine i prisustvo zaposlenih u Opštinskoj upravi Opovo, predstavnika javnih ustanova i preduzeća i brojnih gostiju.

Predsednik opštine je zaposlenima ali i svim građanima Opštine Opovo čestitao Dan opštine i krsnu slavu poželevši zdravlja i porodične sreće uz obećanje da će lokalna samouprava nastaviti sa predanim radom u službi svih građana naše opštine.

Hramovne slave danas su obeležene svetim liturgijama i litijama u Opovu, Barandi i Sefkerinu.

ZVANIČNO PREDSTAVLJENI SIMBOLI OPŠTINE OPOVO .

Svečanom manifestacijom i osveštavanjem, danas su u centru Opova zvanično predstavljeni grb i zastava Opštine Opovo. Zastavu su na jarbol podigli predsednik opštine dr Zoran Tasić i direktor JP „Mladost“ Opovo Dragan Živković.

Parohijski sveštenik iz Opova i arhijerejski namesnik Saša Čatlajić izrazio je zadovoljstvo što je naša opština dobila simbole izarzivši želju da zastava krasi i hram u Opovu, dok je predsednik opštine dr Zoran Tasić istakao da je naša opština konačno dobila zvanični grb i zastavu prvi put od svog osnivanja.

Od formiranja 1953. godine, Opština Opovo nema zvaničan grb i zastavu. Neformalno je korišćen stilizovani znak galerije, ali naša opština je decenijama bila jedina lokalna samouprava u Vojvodini bez zvaničnih simbola. Ove godine konačno je raspisan konkurs za grb i zastavu Opštine Opovo. Od pristiglih predloga, komisija je dala mišljenje, a Opštinsko veće i Skupština usvojili idejno rešenje našeg sugrađanina iz Opova Alekse Savulova.

Štit u gotskom stilu podeljen je horizontalno u dva polja. Gornje polje je podeljeno vertikalno na dva polja. U crvenom polju je zlatni lav, simbol Banata, u plavom polju je figura Sv. Nikole, zaštitnika Opštine Opovo.

U gornjem delu zelenog polja je roda, koja simbolizuje očuvanje životne sredine, bogatstvo biodiverziteta opštine, a u narodnoj tradiciji je simbol plodnosti i vernosti. Najveća populacija roda nalazi se upravo u Potamišju, gde naša opština prednjači sa preko 80 aktivnih gnezda. Četiri klasa simbolizuju četiri mesta koja čine našu opštinu.

Related posts

Vučić posetio najstariju Srpkinju

Jasmina Petkovic

Poseta Sportiku u Osečini

Nikoleta Dragaš

SPC: Poštovaćemo zabranu litija u Crnoj Gori

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija