25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo Vesti

Krsna slava i Dan opštine Opovo: REZANJE SLAVSKOG KOLAČA, PREDSTAVLJEN NOV GRB

Povodom opštinske krsne slave danas je tradicionalno u kabinetu predsednika opštine rezan slavski kolač uz činodejstvovanje svih parohijskih sveštenika naše opštine i prisustvo zaposlenih u Opštinskoj upravi Opovo, predstavnika javnih ustanova i preduzeća i brojnih gostiju.

Predsednik opštine je zaposlenima ali i svim građanima Opštine Opovo čestitao Dan opštine i krsnu slavu poželevši zdravlja i porodične sreće uz obećanje da će lokalna samouprava nastaviti sa predanim radom u službi svih građana naše opštine.

Hramovne slave danas su obeležene svetim liturgijama i litijama u Opovu, Barandi i Sefkerinu.

ZVANIČNO PREDSTAVLJENI SIMBOLI OPŠTINE OPOVO .

Svečanom manifestacijom i osveštavanjem, danas su u centru Opova zvanično predstavljeni grb i zastava Opštine Opovo. Zastavu su na jarbol podigli predsednik opštine dr Zoran Tasić i direktor JP „Mladost“ Opovo Dragan Živković.

Parohijski sveštenik iz Opova i arhijerejski namesnik Saša Čatlajić izrazio je zadovoljstvo što je naša opština dobila simbole izarzivši želju da zastava krasi i hram u Opovu, dok je predsednik opštine dr Zoran Tasić istakao da je naša opština konačno dobila zvanični grb i zastavu prvi put od svog osnivanja.

Od formiranja 1953. godine, Opština Opovo nema zvaničan grb i zastavu. Neformalno je korišćen stilizovani znak galerije, ali naša opština je decenijama bila jedina lokalna samouprava u Vojvodini bez zvaničnih simbola. Ove godine konačno je raspisan konkurs za grb i zastavu Opštine Opovo. Od pristiglih predloga, komisija je dala mišljenje, a Opštinsko veće i Skupština usvojili idejno rešenje našeg sugrađanina iz Opova Alekse Savulova.

Štit u gotskom stilu podeljen je horizontalno u dva polja. Gornje polje je podeljeno vertikalno na dva polja. U crvenom polju je zlatni lav, simbol Banata, u plavom polju je figura Sv. Nikole, zaštitnika Opštine Opovo.

U gornjem delu zelenog polja je roda, koja simbolizuje očuvanje životne sredine, bogatstvo biodiverziteta opštine, a u narodnoj tradiciji je simbol plodnosti i vernosti. Najveća populacija roda nalazi se upravo u Potamišju, gde naša opština prednjači sa preko 80 aktivnih gnezda. Četiri klasa simbolizuju četiri mesta koja čine našu opštinu.

Related posts

VUČIĆ: Najbolji odnosi Srbije i Mađarske u istoriji

Zorana Stekovic

REKONSTRUKCIJA PUTA KOVIN – DELIBLATO

Jasmina Petkovic

Paketići iz Slovačke za najmlađe vojlovčane

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija