28. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Pančevo Vesti

PENZIONERI: Da li stručnost i dostojnost sudije Gavrančić moraju na proveru?

Kandidatura sudije Milice Gavrančić za predsednika Osnovnog suda u Vršcu skrenula je pažnju javnosti na brojne loše odluke koje je donosila u svojoj kratkoj karijeri. Te odluke su, sa jedne strane, nanele štetu građanima i budžetu Grada Vršca, a sa druge pravo bogatstvo nekolicini vršačkih advokata.

Zakon o sudijama kaže da za sudiju može biti izabran državljanin Republike Srbije koji ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, koji je završio pravni fakultet, položio pravosudni ispit i koji je stručan, osposobljen i dostojan sudijske funkcije.

STRUČNOST podrazumeva posedovanje teorijskog i praktičnog znanja potrebnog za obavljanje sudijske funkcije. U slučaju tužbi penzionera protiv Grada Vršca, sudija Gavrančić je donela 334 od ukupno 2.150 presuda u kojima je pogrešno tumačila određene članove zakona i time uskratila pravo Gradu Vršcu na pravično suđenje, što su utvrdili Ustavni i Viši sud u Pančevu.

Na osnovu čega je sudija Gavrančić presudila da se Grad Vršac neosnovano bogatio? Možda ne zna da je izgradnja kanalizacije u opštem interesu svih građana Vršca kao korisnika te kanalizacije, među kojima su i penzioneri, što je jasno konstatovao Viši sud u Pančevu.

OSPOSOBLJENOST podrazumeva veštine koje omogućavaju efikasnu primenu specifičnih pravničkih znanja u rešavanju sudskih predmeta. Sudija Gavrančić je i posle Odluke Ustavnog suda donela još 104 neodržive presude, a Viši sud joj je do sada preinačio 57, što će se desiti i sa preostalih 277. Završiti studije nije dovoljno. Pametan čovek uči ceo život i konsultuje se sa pametnijima od sebe, a oni drugi misle da su se najpametniji i da su se sveznajući rodili.

DOSTOJNOST podrazumeva moralne osobine koje sudija treba da poseduje. Govorimo o poštenju, savesnosti, pravičnosti, dostojanstvenosti, istrajnosti i uzornosti. Ponašanje u skladu sa tim osobinama, između ostalog, podrazumeva svest o društvenoj odgovornosti i održavanje nezavisnosti i nepristrasnosti.

DRUŠTVENA ODGOVORNOST – Zahvaljujući 2.150 neodrživih presuda, donetih za neverovatnih 300 radnih dana, iz budžeta Grada Vršca izvršitelji su “skinuli” više od 102 miliona dinara. To je prouzrokovalo velike probleme u funkcionisanju javnih preduzeća i ustanova i znatno uticalo na kvalitet sprovođenja socijalne i zdravstvene politike i infastrukturno i komunalno uređenje Grada.

NEPRISTRASNOST I NEZAVISNOST – Na račune penzionera uplaćeno je svega 30 miliona, par izvršitelja naplatilo je 22 miliona, a par advokata koštalo je Grad Vršac i penzionere čak 50 miliona dinara. Ti advokati, zajedno sa ocem sudije Gavrančić, Rajkom Milovićem, bili su visokopozicionirani funkcioneri u vlasti koja je od PIO fonda skupštinskom odlukom zahtevala da se nastavi obustava od penzija, iako ih je Ombudsman 2013. godine javno upozoravao da to nije po zakonu. Da dodamo i da su kampanju obmane penzionera sprovodile opozicione političke organizacije, kojima pripadaju ti advokati.

Posle preinačenja i protivizvršenja, sav taj novac, uz nove troškove suda, advokata i izvršitelja, u budžet će morati da vrate penzioneri i njihove porodice. Gde je tu “društvena odgovornost” sudije Gavrančić i ostalih sudija parničnog odeljena koje su donosile ovakve presude? Može li se razmatrati i njena nezavisnost i nepristrasnost?

Prema Zakonu, sudija je slobodan u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primeni prava, u svemu o čemu odlučuje. Sudija nije dužan da ikome, pa ni drugim sudijama i predsedniku suda, objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili kad to zakon posebno nalaže. A šta se dešava kada sudija i pored jasnih odluka merodavnijih pravosudnih instanci nastavi sa donošenjem nestručnih presuda koje nanose štetu građanima i Gradu?

Rad sudija na stalnoj funkciji i predsednika sudova redovno se vrednuje jednom u tri godine, a sudija koji su prvi put izabrani jednom godišnje. Izuzetno, na osnovu odluke Visokog saveta sudstva, sudija može biti i vanredno vrednovan. Vrednovanje se izražava ocenom. Ocene koje se odnose na vrednovanje sudija, su: “izuzetno uspešno obavlja sudijsku funkciju”, “uspešno obavlja sudijsku funkciju” i “ne zadovoljava”.

Koju ocenu zaslužuje rad sudije Gavrančić?

Nastaviće se…

Related posts

Havarija u Bratstva Jedinstva

Katarina Popović

Novi program “NIS Energy” za diplomce i master studente

Jasmina Petkovic

Vučić na Instagramu otkrio kako najlakše savladati ovaj jezik!

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija