17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Ambasada Bugarske donirala više od 10 hiljada evra Domu kulture u Ivanovu

Ambasada Republike Bugarske donirala je više od 10.000 evra za renoviranje Doma kulture u Ivanovu. U Maloj sali Gradske uprave u Pančevu ugovor o donaciji potpisali su ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i direktor Doma kulture u Ivanovu Marko Guran, u prisustvu gradonačelnika Saše Pavlova.

Ambasador Republike Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i direktor Doma kulture u Ivanovu Marko Guran potpisali su ugovor o novčanoj donaciji ambasade ovoj ustanovi. Ambasada Bugarske uložiće bespovratna sredstva u iznosu od 20.000 leva, odnosno malo više od 10.000 evra, u renoviranje ivanovačkog Doma kulture. Bugarski ambasador Radko Vlajkov ističe da vredi ulagati u kulturu mesta u kome skladno žive Srbi, Mađari i Bugari.

-Prošle godine smo, zajedno sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovim bili u poseti Ivanovu. Bilo je veoma prijatno, ali je vidno bilo da je potrebno renoviranje Doma kulture. Tada smo odlučili da napravimo projekat i ambasada je to uradila uz pomoć Vlade Bugarske, po projektu za 2019. godinu. To je saradnja za razvoj, pomoć nije velika, ali je u važnom trenutku. Mene impresionira himna Ivanova, koja peva o Srbima, Bugarima i Mađarima. Smatram da Dom kulture služi svim građanima Ivanova i to me čini srećnim. Mislim da u Srbiji postoji moderna politika prema nacionalnim manjinama. Region je veoma specifičan, tu živi preko 20 manjina, svi žive zajedno u miru, svako obeležava svoje praznike, a svi zajedno čuvaju kulturni identitet. Takav je slučaj sa Bugarima u Ivanovu. Suživot Srba i manjina je upravo model modernog života u Evropskoj uniji, a Vojvodina je primer kako svi žive zajedno, predstavnici nacionalnih zajednica rešavaju probleme, imaju zajedničke ciljeve, istovremeno čuvajući svoju posebnost. Ivanovo je odličan primer – rekao je Radko Vlajkov, ambasador Bugarske.

Ovo je prva donacija Bugarske u Vojvodini, a veoma značajna za Ivanovo, kao najmanje naseljeno mesto Pančeva, ističe gradonačelnik Saša Pavlov.

Ivanovo je mesto koje naseljava oko 1000 stanovnika, podjednako Srba, Bugara i Mađara. Donacija od 10.000 evra za renoviranje Doma kulture „Žarko Zrenjanin“ služiće svima, zaključeno je pri potpisivanju ugovora

Related posts

Vučić primio nemačkog novinara

Nikoleta Dragaš

Na njive samo mašinama i traktorima

Katarina Popović

Isplata zarada radnicima ATP

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija