22. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Ambasada Bugarske donirala više od 10 hiljada evra Domu kulture u Ivanovu

Ambasada Republike Bugarske donirala je više od 10.000 evra za renoviranje Doma kulture u Ivanovu. U Maloj sali Gradske uprave u Pančevu ugovor o donaciji potpisali su ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i direktor Doma kulture u Ivanovu Marko Guran, u prisustvu gradonačelnika Saše Pavlova.

Ambasador Republike Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i direktor Doma kulture u Ivanovu Marko Guran potpisali su ugovor o novčanoj donaciji ambasade ovoj ustanovi. Ambasada Bugarske uložiće bespovratna sredstva u iznosu od 20.000 leva, odnosno malo više od 10.000 evra, u renoviranje ivanovačkog Doma kulture. Bugarski ambasador Radko Vlajkov ističe da vredi ulagati u kulturu mesta u kome skladno žive Srbi, Mađari i Bugari.

-Prošle godine smo, zajedno sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovim bili u poseti Ivanovu. Bilo je veoma prijatno, ali je vidno bilo da je potrebno renoviranje Doma kulture. Tada smo odlučili da napravimo projekat i ambasada je to uradila uz pomoć Vlade Bugarske, po projektu za 2019. godinu. To je saradnja za razvoj, pomoć nije velika, ali je u važnom trenutku. Mene impresionira himna Ivanova, koja peva o Srbima, Bugarima i Mađarima. Smatram da Dom kulture služi svim građanima Ivanova i to me čini srećnim. Mislim da u Srbiji postoji moderna politika prema nacionalnim manjinama. Region je veoma specifičan, tu živi preko 20 manjina, svi žive zajedno u miru, svako obeležava svoje praznike, a svi zajedno čuvaju kulturni identitet. Takav je slučaj sa Bugarima u Ivanovu. Suživot Srba i manjina je upravo model modernog života u Evropskoj uniji, a Vojvodina je primer kako svi žive zajedno, predstavnici nacionalnih zajednica rešavaju probleme, imaju zajedničke ciljeve, istovremeno čuvajući svoju posebnost. Ivanovo je odličan primer – rekao je Radko Vlajkov, ambasador Bugarske.

Ovo je prva donacija Bugarske u Vojvodini, a veoma značajna za Ivanovo, kao najmanje naseljeno mesto Pančeva, ističe gradonačelnik Saša Pavlov.

Ivanovo je mesto koje naseljava oko 1000 stanovnika, podjednako Srba, Bugara i Mađara. Donacija od 10.000 evra za renoviranje Doma kulture „Žarko Zrenjanin“ služiće svima, zaključeno je pri potpisivanju ugovora

Related posts

Nova akcija “Zelenila” za malu Milicu, prikupljeno još 60.000 dinara

Jasmina Petkovic

KAKO JE HAJNC UČIO NEŠU SMRADA: Zloupotrebi ideju,prevari ljude i zaradićeš.

Mica Milakov

Najnovija vest – Sudar u centru Pančeva

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija