14. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Mirović otvorio rekonstruisani internistički blok Opšte bolnice

Pre nekoliko dana završena je rekonstrukcija internističkog bloka u pančevačkoj bolnici. Danas je interno odeljenje svečano otvorio predsednik pokrajinske Vlade  Igor Mirović sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Zoranom Gojkovićem, gradonačelnikom Sašom Pavlovim i direktorom Opšte bolnice dr Slobodanom Ovukom.

Sliku potpuno ruiniranog Internog odeljenja koje je bilo najblaže rečeno neuslovno za lečenje i boravak pacijenta  u Opštoj bolnici, s obzirom da poslednje četiri decenije nije ništa ulagano od danas je zamenio savremen blok u Opštoj bolnici Pančevo .Potpuno je renovirano svih šest etaža na skoro 8000 kvadratnih metara  .

– Veoma zam zadovoljan završili smo jedanan važan posao ne samo za Pančevo već čitav Zdravstveni sistem u Vojvodini i celoj Srbiji i rekonsruisali gotovo 8000 kvadratnih metara dela pančevačke bolnice.     Ovo je bio objekat u veoma lošem stanju.Radli smo paralelno i na nabavci opreme . Stare slike bile su tužne i ponižavajuće , potpuno razvaljen deo pančevačke bolnice , uslovima nedostojnim čoveka. Imamo sjajan objekat, radovi su vredni više od 540 miliona dinara. Mi smo i radili smo na nabavci najsavremenije opreme za ovu godinu sa dodatnom opremom vrednost ulaganja za  opremu biće 200 miliona dinara. Nastavljamo i sa drugim investicijama. Zavod za javno zdravlje je sledeći objekat, radove će preuzeti Kancelarija za javna ulaganja. Vidi se da radimo bolje nego oni pre nas. Oni su na vlasti bili 12 godina i nije im palo napamet da uđu u ovakav poduhvat, a ovo nije lako . Zajedničkim radom možemo da uradimo mnogo više nego oni pre nas i želim da ih javno kritikujem iako to retko činim, jer su ovo sada sjajne slike koje treba da odu u etar .Moram da se vratim na interno odeljenje gde su stanovali golubovi po sobama, rekao je Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine.

Urgentno-prijemna služba, sada se  nalazi na drugom ulazu u bolnicu , potpuno drugačije koncipirana. Lakše se primaju hitni slučajevi i sanitet, a napravljena je i rampa za ulaz pacijenata u kolicima. Na odeljenju fizikalne terapije koje godinama nije funkcionisalo zbog prokišnjavanja, a bazen skoro nikada nije bio u funkciji sada izgleda potpuno drugačije.Sređena je i opremljena sala za vežbe i elektroterapiju. Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo istakao je da su pacijenti koji gravitiraju u pančevačkoj bolnici posle trideset godina dobili savremene uslove za lečenje.

-Završili smo ono što je čekano više od 30 godina u južnom Banatu i kao što je direktor sada rekao jedan pacijent koji 30 godina ide na dijalizu kaže da su mu 30 godina obećavali bolje uslove, a to se dogodilo na današnji dan, poručio je Gojković.

Veoma je značajno preseljenje grudnog odeljenja, onkologije i neurologije, koja novim razmeštajem dobija sobe za dnevnu bolnicu, a kapacitet povećava sa 16 na 40 postelja. Slike uzanih toaleta sada su prošlost, jer svaka bolnička soba ima toalet i kupatilo, centralnu klimu. Direktor Opšte bolnice doktor Slobodan Ovuka istakao je da je sa rekonstrukcijom internističkog bloka otvorena nova stranica lečenja u najasavremenijim uslovima.

– Mi smo upravo pred rekonstruisanim zdanjem Internog odeljenja pančevačke bolnice. Sigurno smo svedoci toga da smo otvorili novu stranicu istorije pančevačke bolnice sa željom da se nikada ne vrate one slike koje smo zatekli ovde 2016 godine. Želim da se zahvalim pokrajinskoj Vladi, Upravi za kapitalna ulaganja, posebno pokrajinskom sekretaru za zdravstvo. Mi smo u njima imali ne samo saradnike već i prijatelje .Bilo je tu teških momenata , sama činjenica da smo radili ovoliki posao sa pacijentima na hemodijalizi i skeneru ilustracije radi u tom periodu od 18 meseci radova urađeno je preko 22 hiljade hemodijaliza , preko 1800 snimanja skenerom . Želim da istaknem da kolektiv Opšte bolnice od spremačice do uprave bolnice svatio ovaj istorijski momenat , dali su sve od tebe da nije odbijena jedna usluga za sve to vreme. U drugom krilu zgrade su bili smešteni pacijenti na Internom, a na našem Internom prođe preko 5000 ležećih pacijenta godišnje, sa ogromnim brojem dijagnostičkih usluga.Mi smo rešili dve neuragične tačke. Neurologija i Grudno odeljenje su bili na nivou 19 veka , bez sanitarnih čvorova kao što je bilo interno odeljenje.Mi u ovom krilu imamo šest službi koje rade neometano sada u vrhonskim uslovima, poručio je Ovuka

Pokrajinska Vlada izdvojila je i sredstva za kupovinu novih kreveta za ceo Internistički blok, koji bi trebalo da po okončanju postupka javne nabavke,  da stignu u pančevačku bolnicu, najkasnije za dva meseca.

Related posts

Predsednik Vučić zabrinut zbog situacije u regionu; Lavrov: Podrška kompromisu sa Prištinom

Mica Milakov

Predsednik Vučić govorio na plenarnoj sednici Venecijanskog kluba

Nikoleta Dragaš

Vučić i patrijarh obilaze radove na Hramu Svetog Save

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija