18. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Muzej: “Tragom banatske železnice”

U Narodnom muzeju u Pančevu u okviru manifestacije „Muzeji za 10 – Budućnost tradicije“ otvorena je izložba „Tragom banatske  žlezenice“. Jedan od povoda za nastanak ovakve izložbe je i jubilej, 125 godina od dolaska prvog voza u Pančevo.

Narodni muzej Pančevo obeležava Nacionalnu nedelju muzeja, Svetski dan muzeja i Evropsku noć muzeja, u okviru kojih su otvorene izložbe i priređen bogat program. U sklopu proslave, Muzej je priredio autorsku izložbu  „Tragom banatske železnice“ svojih stručnjaka, Aleksandre Jakovljević, etnologa i Srđana Božovića, istoričara, koji je prošle godine finansiralo Ministarsto kulture Srbije.

Na otvaranju izložbe, Miroslav Birclin, direktor Muzeja, takođe je podsetio koliko je železnica bila značajna pre 100 godina.

Na otvaranju  izložbe posetioci su mogli da pogledaju i dokumentarini film „Pazi na voz“, muzejskog fotografa Radovana Đerića.

U okviru  Manifestacije „Muzeji za 10 – Budućnost tradicije“  organizovani su i koncerti, izložbe, bazar  tradicionalnih rukotvorina i zanata, kao i predavanja.

 

 

 

 

Related posts

“Najplemenitiji podvig godine”: Upoznajte heroje Srbije

Nikoleta Dragaš

Nov skandalozni snimak Nebojše Zelenovića

Zorana Stekovic

Više od 20 poslodavaca nudi oko 100 radnih mesta u Alibunaru

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija