29. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Maturanti uz ples proslavili kraj srednje škole

U Pančevu je dvanaesti put održan Pančevački maturantski ples u organizaciji Grada Pančeva – kancelarije za mlade i Doma omladine. Maturanti i maturantkinje su prema uvežbanim koracima u parovima otplesali koreografiju u trajanju od 5 minuta i na taj način obeležili završetak srednje škole. Učestvovalo je više od 690 maturanata iz 9 pančevačkih srednjih škola.

Učenici su aplauzom i ovacijama pozdravili početak Maturantskog plesa, noseći u rukama kišobrane. Mladi su tačno u 12 sati sinhronizovano plesali uz taktove Štrausovog “Slepog miša”, za šta su ih pripremali nekoliko nedelje članovi plesne škole “Beodens”. Maturantski plesom simbolično, pančevački maturanti obeležavaju završetak srednje škole.

Nemanja Rotar član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu poželeo je maturantima da uvek budu nasmejani i da ih takve vidi i za 20 godina.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” (Juropijan kvadril dens festival) ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa, Slepi Miš, a muzika se emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme, tačno u podne. Na osnovu toga, zajedno se obara Ginisov rekord u simultanom plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.

U ovom projektu su do sada učetvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Estonije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja. Pančevci danas su po deseti put zaplesali ovaj ples.

 

 

 

Related posts

Kvalitetnija i raznovrsnija ishrana na Vojnoj akademiji

Nikoleta Dragaš

Poštovaoci obeležili 41. godišnjicu Titove smrti

Ivana Bogdanovski

Druga faza radova u Dimitrija Tucovića, od Braće Jovanovića do Trga slobode

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija