21. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić i Hodžis o situaciji u JIE,problemima u dijalogu sa Prištinom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokim predstavnikom Centra za analizu evropske politike (CEPA) i bivšim komandantom Kopnene vojske SAD za Evropu general-potpukovnikom Frederikom Benom Hodžisom sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi i regionu, kao i problemima u dijalogu sa Prištinom.

 

Predsednik Vučić je naglasio da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost i da je, kao pouzdan partner u programu Partnerstvo za mir, naročito kroz Individualni akcioni plan partnerstva, koji podrazumeva pojačani politički dijalog, spremna da doprinese održanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da odgovori na zajedničke bezbednosne izazove.

 

On je naglasio da će Srbija nastaviti da jača saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja i svaku drugu vrstu bilateralne vojne saradnje.

 

Predsednik Vučić objasnio je generalu Hodžisu razloge zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, kao i nameru Srbije da nastavi dijalog nakon što Priština povuče protivpravne i anticivilizacijske takse.

 

General Hodžis je istakao da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma. „NATO nije samo vojna alijansa, već savez dražava koje dele i brane zajedničke demokratske vrednosti“, istakao je Hodžis, kao veliki zagovornik transatlantske saradnje.

 

General Hodžis, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, u okviru koje učestvuje na konferenciji “Srbija i NATO – pogled u budućnost“ u organizaciji CEAS, juče je položio cveće u parku Tašmajdan na spomen-obeležje posvećeno deci stradaloj tokom NATO agresije 1999. godine.

 

Related posts

Usvojen predlog o proširenju Privrednog saveta

Zorana Stekovic

Svečani ispraćaj pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije

Katarina Popović

Ministar Vulin: Ne govori JUKOM iz svoje glave

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija