13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Deliblatska peščara – Zlatibor u Vojvodini

Deliblatksa peščara, jedinstvena u Evropi udaljena je od Pančeva oko 40 kilometara. Sportsko rekreativni centar Čardka rasplaže značajnim kapacitetima za boravak gostiju, a vazduh na ovom mestu istog je kvaliteta kao planinski. JP „Vojovdinašume“ gazduje ovim prirodnim resursima i iz godine u godne ulaže  u razvoj turizma.

Najveća peščara u Evropi, Deliblatska peščara nalazi se u neposrednoj blizini Beograda i Pančeva i predstavlja pravi dragulj Vojovodine, Srbije, Evrope, ali i sveta, kaže Marta Takač, direktorka Javnog preduzeća “Vojvodinašume”, koje i gazduje Peščarom. Prošle godine obeležen je i veliki jubilej, 200 godina od pošumljavanja Peščare, koja se može smatrati po kvalitetu vazduha Zlatiborom u Vojvodini, ističe Marta Takač.

Šumsko gazdinstvo Banat iz Pančeva upravlja zaštićenim prirodnim dobrom Deliblatska peščara , koja se prostire na 36 hiljada hektara. Naroči akcenat stavljen je na Školsko rekreativni centar Čardak, kaže Željko Sušec, direktor Šumskog gazdinstva Banat.

U poslednjem periodu intenizvno se ulažu  sredstva u renoviranje objekata na Čardaku, jer u Vojvodinašumama žele da prošire turističke kapacitete na ovom mestu. Trenutno Čardak raspolaže sa više od 300 lažejeva i sa restoranom koji može da primi oko 500 gostiju. Za sve ljubitelje prirode tu su i staze za pešačenje u dužini od  preko 50 kilometara. Deliblatska peščara  predstavlja idelano mesto za odmor i rekreaciju.

 

Related posts

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Novom Sadu: Fabrika čokolade je ono za šta smo se borili, ovo je dokaz uspeha počinje izgradnja fabrike čokolade

Mica Milakov

Zimske zadušnice u Prištini

Zorana Stekovic

Najviši državni funkcioneri SNS-a osudili izjave lidera Dveri

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija