18. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC

Predsednik Aleksandar Vučić obratiće se u ponedeljak vladikama na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Govoriće o KiM, današnjoj poziciji Srbije i odnosu države prema crkvi. Istinama i činjenicama odgovoriće svima onima koji su tražili “njegovu anatemu i govorili najlošije stvari o njemu“. Prolećno zasedanje Sabora SPC počelo je u četvrtak u Žiči, a Vučić će doći u ponedeljak na početak zasedanja u beogradskoj Patrijaršiji, a s njim će na Sabor doći i Predsedavajuci Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić je novinarima u Skoplju na pitanje o očekivanjima od Sabora, imajući u vidu da pisanje medija da su neke vladike protiv njegovog obraćanja, naglasio da je za njega velika čast što će prisustvovati tom događaju i da je to prilika da predstavi ono što radimo i da odgovori na sve neistine.“Uopšte se neću libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije“.

Vučić je zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje na Saboru i naveo da će imati mnogo volje i energije da govori o Kosovi i Metohiji, poziciji Srbije danas i odnosu države prema crkvi.

Predsednik je kazao da nijedna vlast u Srbiji nije uložila u naše svetinje ni blizu kao sadašnja i naglasio da završetak Hrama Svetog Save predstavlja investiciju od nacionalnog značaja koja je važna ne samo za crkvu nego za celu zemlju.

Izrazio je uverenje da će njegovo prisustvo Saboru biti od značaja za dijalog i razgovor onih koji ne moraju uvek isto da misle.“Mogu da kažem koliko je vladika sa oduševljenjem podržalo predlog patrijarha da govorim na Saboru, ali se to nije dopalo Ðilasovim čaušima, pa to nisu javili medijima“, rekao je predsednik na pitanje kako mediji znaju i ko im je javio da se vladike protive njegovom učešću na Saboru.

Na konstataciju novinara da se u prošlosti tvrdilo da država mora da se konsultuje sa crkvom oko najvažnijih pitanja, a da se danas tvrdi suprotno, Vučić je kazao da deo opozicije govori i radi sve suprotno od onoga što su radili dok su bili na vlasti.“Šta god da uradite, to im ne valja. Dok su bili na vlasti, pričali su da treba da se izgradi fontana na Slaviji i skloni spomenik Dmitriju Tucoviću, a kada je to urađeno rekli su – šta će nam fontana? Šta da kažete na to…“, zaključio je Vučić.

Prema saznanjima „Blica“ predlog da predsednik Vučić dođe na Sabor izneo je patrijarh Irinej, na kome je bila i poslednja reč. Deo vladika je smatrao da predsednik treba da dođe u Patrijaršiju, sada kada su sve vladike na okupu i iznese svoj stav o Kosovu i Metohiji kao i dokle se stiglo u pregovorima i koje teškoće Srbija ima.

Related posts

Sutra isplata studentskih stipendija i kredita

Jasmina Petkovic

Broj zaraženih od korona virusa u Južnom Banatu i dalje u padu

Mica Milakov

Najtraženije turističke destinacije

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija