4. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ NA VOJNO-POLICIJSKOJ PARADI U NIŠU!

U Nišu se danas povodom Dana pobede na fašizmom u Drugom svetskom ratu održava vojno-policijska parada „Odbrana slobode“, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Građani će prvi put moći da vide oklopne helikoptere Mi-35 i modernizovane ruske tenkove T-72, domaće borbene sisteme ‘nora’, ‘lazar’, ‘miloš’, specijalce opremljene po programu ‘1500’

11:47U toku prikaz specijalnih jedinica vojske i policije

11:38 – Predstavnici Rusije na paradi u Nišu su izaslanik odbrane pukovnik Andrej Sobakin i komandant zapadnog vojnog okruga general Aleksandar Žuravljov.

11:25 Trenutno ulicama Niša prvi put marširaju ratni veterani

Tanjug

11:23Krenuo motorizovani i pešadisjki ešalon. Komandant motorizovanog ešalona je brigadni general Zoran Nasković.

11:17 – Pripadnici 63. Padobranske brigade otvorili paradu

Tanjug/

11:04 – Himnom i predajom raporta vrhovnom komndantu VS Aleksandru Vučiću počela vojna parada

TANJUG/

TANJUG/

10.52 – Građani aplauzom pozdravili dolazak predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika

10:46 – Očekuje se dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

10:40 – Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić u svečanoj loži na vojnoj paradi u Nišu

10:39 – Tribine sve punije. Pristigli ministri, predstavnici vojske, policije, crkve i poslanici

10:26 – Ruski tenk spreman za paradu 

Na današnjoj vojno-policijskoj paradi u Nišu, koja se organizuje povodom Dana pobede nad fašizmom, Srbija će celom svetu pokazati svu svoju borbenu moć.

Ogroman napredak

Danas će svi moći da vide ogroman napredak u opremanju naše vojske i policije. To je moguće jer smo ekonomski napredovali,rekao Aleksandar Vučić.

Na svečanom defileu jedinica Vojske Srbije i MUP-a, pod sloganom ‘Odbrana slobode’, javnosti će prvi put biti prikazana dva moćna borbena helikoptera Mi-35, na Zapadu poznata kao ‘đavolje kočije’ odnosno ‘leteće tvrđave’. Takođe, građani će moći da vide i modernizovani ruski tenk T-72, koji se smatra jednim od najboljih oklopnih vozila na svetu. Oni su specijalno iz Rusije za ovu priliku dopremljeni u Srbiju.

Na paradi će biti predstavljeno i sve ono najbolje što naša odbrambena vojna industrija proizvodi – borbeni sistemi “nora”, “lazar”, “miloš”, a imaćemo priliku da vidimo i srpske ‘rambo-vojnike’ opremljene po programima ‘1.500’ i ‘1.500+’.

Tanjug

Program, koji počinje u 11 sati, obuhvata svečani defile pešadijskog i motorizovanog ešelona, nalet vazduhoplovnog ešelona i padobranski desant Specijalne brigade Vojske. Biće angažovana i borbena vozila ‘hamer’, artiljerijski sistem ‘oganj’, oklopna vozila Žandarmerije, policijska vozila, ‘alas’, ‘šumadija’, ‘oganj modularni’, ‘oganj digitalni’, PASARS…

Govoreći o današnjoj vojnoj paradi, predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić kaže da će svi u Srbiji moći da vide ogroman napredak u opremanju naše vojske i policije.

– To nije ‘bacanje para’, već jača našu pregovaračku poziciju po svim pitanjima i snaži ugled zemlje. Kada razgovarate sa nekim ko nema nikakvu snagu, to je jedna vrsta razgovora, a nešto je drugačije kada razgovarate s nekim ko ima respektabilnu vojnu i policijsku snagu. To je jako važan činilac u osiguranju mira i stabilnosti – podvukao je predsednik Vučić i dodao da je ovakav napredak moguć samo kada postoji novac u kasi, a ekonomija napreduje.

Višenamensko rešenje

RV i PVO Vojske postaće jači za jedan čistokrvni jurišni helikopter Mi35, koji može naneti veliku štetu potencijalnom protivniku. Mogućnost transporta većeg broja naoružanih vojnika pravi od ove platforme višenamensko rešenje
Petar Vojinović, PORTAL TANGO SIX

– Zato će se na paradi u Nišu pokazati i koliko je Srbija ekonomski napredovala. Rusija i Belorusija su nam poklonile avione, ali mi sami plaćamo modernizaciju, rekonstrukciju i renoviranje, upravo zato što imamo znatno više novca. Sećate li se kako su me napadali Hrvati za ‘Vučićeve vražje kočije’… A, nisu moje, to su ruski helikopteri Mi-35, poznati i kao ‘ubice oklopnih vozila’, oni su među tri ili četiri najbolja borbena helikoptera u svetu. Ljudi će moći da vide i do sada najveći broj ‘orlova’ i bombardera, školskih aviona ‘galeb 4’ i ‘laste’, ali i najveći broj ‘migova 29’ u vazduhu – objasnio je predsednik i naveo da će paralelno s ulaganjem u materijalne resurse država nastaviti da ulaže i u poboljšanje životnog standarda vojske i policije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe da je današnje stanje u vojsci bilo nezamislivo pre 2012. godine.

– Aleksandar Vučić je tada postao ministar odbrane demoralisane, potcenjene vojske. Za 12 godina prethodne vlasti kupljeno je samo osam raketa, a mi danas imamo 14 ‘migova 29’! Od 2012. u vojsku se ulaže, njeni pripadnici se poštuju, a o njenoj slavnoj tradiciji se više ne ćuti. Danas imamo vojsku u koju se ulaže, a čiji pripadnici znaju da se o njima brine. Ovo je snažnija, bolje opremljena i zadovoljnija vojska nego 2011, i to ćemo videti na paradi u Nišu – kaže Vulin.

Related posts

Gana 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova

Jasmina Petkovic

Skener do kraja godine

Jasmina Petkovic

Pančevci budite disciplinovani!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija