20. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

“Besmrtni puk” u Pančevu

I u Pančevu je održana manifestacija “Besmrtni puk”. Potomci poginulih u ratovima devedesetih šetnjom su odali počast svojim precima.

Besmrtni puk, šetnja sećanja na stradale i učesnike svih ratova u prošlom veku, održan je danas i u Pančevu. Devetog maja, na Dan pobede nad fašizmom marširalo se u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Kruševcu, Kikinda, Somboru i Paraćinu.

Dan pobede nad fašizmom jedan je od najveličanstvenijih datuma u istoriji čovečanstva, poručio je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, i istakao da se Pančevo seća svojih žrtava.

Humanoj, internacionalnoj manifestaciji pridružili su se građani, koji su poneli slike svojih predaka i bližnjih koji su se borili za slobodu u Prvom i Drugom svetskom ratu, ratovima devedesetih i protiv NATO agresije. Jedan od njih je i Bojan Radojčić, koji je noseći sliku svog strica, Gorana Rodojčića, poginulog na Kosovu devedeset osme godine, poručio da ne smemo zaboraviti one koji su se borili za budućnost svih nas.

Marš Besmrtnog puka prvi put je održan u Rusiji 2011. godine, odakle se raširio u četrdeset zemalja sveta i postao međunarodna manifestacija. U Pančevu je održana prvi put. Koordinator “Besmrtnog puka” Robert Resanović zadovoljan je, kaže, kako je protekla manifestacija.

Učesnici marša okupili su se u Ulici Miloša Trebinjca, a potom krenuli u šetnju ulicama Vojvode Radomira Putnika i Vojvode Živojina Mišića do spomenika borcima palim u ratovima devedesetih godina prošlog veka u Gradskom parku, gde su položeni venci.

Inače 9. maja završen je Drugi svetski rat kapitulacijom Trećeg rajha. Isti datum već izvesno vreme obeležava se i kao Dan Evrope.

 

 

Related posts

Predsednik Vučić sastao se sa patrijarhom Porfirijem

Nikoleta Dragaš

“Lice nacije” ponovo na RTV Pančevu. Gost dr Nestorović

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić: Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma i sloboda

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija