27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Magazin Najvažnije Pančevo Vesti

Idealan izlet u kanjonu reke Nere

Kanjon Nere je idealna destinacija za jednodnevni ili dvodnevni izlet u Rumuniji i veoma blizu granice sa Srbijom. Da biste otišli u ovaj zaista prelepi nacinalni park ne morate biti planinar – jednostavno je pronaći ga i obići. Pančevci mogu da uplate jednodnevni izlet u kanjonu reke Nere u turističkoj agenciji “Continental”, koja se nalazi u Karađorđevoj ulici broj 13/4.

Reka Nera predstavlja granicu između Srbije i Rumunije. Od njenog ušća u Dunav počinje Đerdapska klisura, a u susednoj Rumuniji njene predele krase veoma slikoviti i interesantni pejzaži koji su pod zaštitom države. Nacionalni park, kanjon Nere i Beušnice pripada jugozapadnom delu Rumunije.

Udaljen je 25 km od granice sa Srbijom i nalazi se u Banatskim planinama. Do kanjona se dolazi preko Bele Crkve i graničnog prelaza Kaluđerovo. Ovo zaštićeno područje zauzima preko 36.000 hektara, a reka Beu, Nerina pritoka je pravi biser nacionalnog parka. Šetnja po celom parku zahteva dva dana jer je ogroman, ali veoma ćete uživati i ako za posetu odvojite jedan dan.

Teren je pristupačan i nema opasnih delova, tako da je dobro mesto za izlet i za porodice sa decom, ali i za starije ljude, jer uspona gotovo da i nema, barem u delu koji smo bišli – a to je od ulaza u Park kroz tunele u stenama, preko mesta Sasca Montana do vodopada Cascada Šušara.

 

Posle obilaska vodopada Šušara, došao je ja red i obilazak manastira Nera. Ovo monaško naselje u brdskom području Slatine kraj sela  Saska Montana osnovano je 1994. Manastir je jedinstven u zemlji i u Evropi kao jedina verska institucija sa medicinskom uslugom. Posvećenim radom, monaštvo promoviše vizantijsku umetnost, tradiciju i kulturne vrednosti ovog područja.

Legenda kaže da se sin turskog bega zaljubio u pastirovu ćerku i da je hteo da se oženi njom. Beg nije odobravao njihovu ljubav i rešio je da ubije devojku. Od tuge, Begov sin je prolio toliko suza koje su napravile jezero, a boja vode je u stvari boja njegovih očiju. 

 

Related posts

Park prirode Ponjavica raj za izletnike

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić sa novim šefom Misije OEBS u Srbiji

Nikoleta Dragaš

Preminuo košarkaš Majkl Odžo

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija