24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

VUČIĆ: Most će biti gotov do Svetog Nikole!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao radove na izgradnji mosta preko Save i Kolubare na deonici auto-puta E-763 od Surčina do Obrenovca

Predsednik Vučić je istakao da ovo deluje impresivno posmatrajući most.

Vučić je rekao da Rusi dobro rade deo Pazova – Novi Sad naglasivši da kada se završi sve putovaće se sat i po vremena.

– Ponosan sam na sve koji učestvuju u ovom projektu. Ovde je Sava najšira i najdublja. Ja sam se dogovorio sa mojim kineskim prijateljima da će biti sve gotovo do Svetog Nikole – rekao je Vučić sa čim se složila ambasadorka Kine.

Vučić je upitao da li je to moglo bez Kineza da se uradi, na šta je Čučković rekao da bi to teško moglo biti urađeno.

– Još da me nisu maltretirali ovi što uvode mere protiv Kine, bilo bi bolje – kazao je Vučić.

Obilasku radova prisustvovali  i ambasadorka Kine Čen Bo, kao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktor EPS-a Milorad Grčić.

Prema procenama na mostu je do sada završeno oko 94 odsto ugovorenih radova i preostalo je još oko 1,5 metara da se spoji.

Dinamika radova brža je nego što je očekivano, rekli su Tanjugu u Putevima Srbije.

Vučića su predstavnici Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, kao i Puteva Srbije upoznali sa tokom radova.

Predsednik je ambasadorku Kine zamolio da se ubrzaju radovi na deonici brze pruge Beograd – Stara Pazova, a Čen je rekla da će sve biti ubrzano i na vreme.

Kad je reč o radovima na mostu, do sada su postavljena sva 334 šipa na mostu, a svaki je prečnika 1,5 i dva metra.

Radovi su počeli 5. maja 2017. godine, a ugovorom je predviđeno da cela deonica Surčin – Obrenovac dugačka 17,6 kilometara bude gotova do 5. januara 2020.

Most, glavni betonski na ušću Kolubare u Savu, koji gradi kineska kompanija Čajna komjunikejšns konstrakšn, dugačak je 1.581 metar, širine 29 metara.

Vrednost radova na deonici Surčin – Obrenovac 233,67 miliona dolara.

Investitor su Putevi Srbije, a finansijer Vlada Srbije.

Taj projekat izgradnje autoputa Surčin – Obrenovac podrazumeva izgradnju četiri vozne i dve zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.

Deoncia je podeljena na pet sektora. Pored izgradnje mosta, podrazumeva nadzvožnjak preko pruge Ostruznica – Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.

Petlja Surčin povezuje novu trasu autoputa sa obilaznicom odnosno budućim bulevarom koji spaja novu trasu autoputa sa Bulevarom Tošin Bunar.

Predviđena je projektom nova petlja Obrenovac koja će povezati novu trasu sa deonicom Surčin – Obrenovac – Ub sa starim obrenovačkim putem.

Autoput Surčin – Obrenovac omogućiće spajanje Koridora 11 sa Koridorom 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.

Zajedno sa deonicama u izgradnji Obrenovac – Ub i Lajkovac – Ljig ukupne dužine 50,2 km i već završenim deonicama Ub – Lajkovac 12,5 km i Ljig Preljina 40,3 km povezaće ceo potez autoputa od Beograda do Preljine u dužini od 120 km.

Related posts

Završeni poljoprivredni radovi za ovu godinu

Vanja Vićentić

Mališani iz Pančeva u odmaralištu na Divčibarama

Jelena Obradović

Lončar:Sada puna pažnja pacijentima koji nemaju koronu

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija