22. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Jugoslovensko-svetske skulpture u muzeju Gorskog Kabadaje

U Muzeju “Gorski Kabadaja” otvorena je izložba koju će posetioci moći da pogledaju do 8. maja. Nezavisno od toga, stalnu postavku svi zainteresovani mogu da vide svakog dana sem nedelje, od 13 do 18 sati.

Iako je malo mesto, to mu nije predstavljalo problem da napravi izložbu od koje zastaje dah. Muzej, koji je raj za umetničke duše. Po ugledu na svetske izložbe, ali i one davno zaboravljene koje naš grad pamti,  Gorski Kabadaja, želeo je da oživi duh starog vremena. Ideje mu ne manjkaju, a prostor u kome stvara dodatno ga inspiriše. U Glogonju njegova mašta pretvorila se u realnost, a u ateljeu okuplja najpozantije i umetnike “poznatog kova”. Završivši osnovne i magistarske studije u Veneciji, vratio se u Srbiju, a svoje znanje želi da pokaže i pokloni meštanima Pančeva i okolnih mesta. To je bio i glavni razlog što je baš nadomak našeg grada našao utočište.

A ovde je došao sa jednom idejom, da vrati PIS. Za one koji nisu vrsni poznavaoci umetnosti, to je Pančevačka izložba jugoslovenske skulpture. Poznansto sa mnogim ljudima za vreme studiranja pomoglo mu je da napravi koncept onog što bi radio.

Jedna od postavki u Muzeju “Kabadaje Gorskog” su gramofonske ploče, umetnice iz Niša, koja predaje na fakultetu u Beogradu, Vesne Pavlović. Za njihovu izradu bilo je potrebno pola godine, a deo su projekta koji će tek da se realizuje u saradnji sa Kabadajom.

Izložba, odnosno postavka će biti ovde dve nedelje, a Muzej za posetioce je otvoren do 24. oktobra. Svi zainteresovani mogu da dođu u Glogonj, u Beogradsku 15b svakog dana sem nedelje, od 13 do 18 sati. Gorski Kabadaja rekao je da ima još mnogo ideja koje planira da realizije u skorijoj budućnosti, ali nije hteo da ih otkrije. Kako god, zamisao je da okupi poznate umetnike i zašto da ne, kako je rekao, i one svetskog renomea.

Related posts

Stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji

Bojana Kecic

Bolnica kupila novi aparat za proveru sluha kod novorođenčadi

Nikola Toadjer

Dogovoreno da sa UAE i Kinom proizvodimo Sinofarm vakcinu

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija