21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Nekategorizovano

Vučić u Berlinu s Merkelovom i Makronom

U sedištu nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu u 17.30 počinje samit posvećen Zapadnom Balkanu. Pored predsednika i premijerke Srbije skupu prisustvuju lideri Crne Gore, BiH, Albanije, Severne Makedonije i predstavnici vlasti u Prištini.

Očekuje se da na sastanku bude reči o evropskoj perspektivi i stabilnosti regiona, kao i o deblokadi dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je najavljeno  na skupu bi trebalo da prisustvuju premijeri Hrvatske i Slovenije kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja će imati i odvojeni susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pre početka samita.

Sastanak će trajati oko dva sata nakon čega će uslediti i radna večera.

Merkelova i Makron će se medijima obratiti pre početka samita a nakon ovog skupa će biti doneti i zaključci odnosno smernice za budućnost Zapadnog Balkana.

Cilj ovog skupa kako su prethodnih dana najavljivali različiti izvori iz EU jeste da se pre svega potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana, da se još jednom ponovi da je neophodno sačuvati stabilnost u regionu ali i da se oživi dijalog Beograda i Prištine.

Nema dijaloga bez ukidanja taksi 

Uoči samita u medijima su se pojavljivale razne spekulacije, između ostalog da će lideri Francuske i Nemačke tražiti od Beograda i Prištine da do oktobra, odnosno imenovanja nove evropske komisije, postignu sveobuhvatni obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Međutim, i predsednik i premijerka Srbije istuču da će razgovor sa Prištinom biti moguć tek kada ukunu taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Predsednik Vučić u Berlin dolazi sa čvrstom podrškom dve stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusije i Kine nakon razgovora u Pekingu koje je vodio da predsednicima te dve zemlje.

On takođe ističe da nema velika očekivanja od samita u Berlinu, ali se nada balansiranom pristupu kancelarke Angele Merkel i Emanuela makrona u rešavanju kosovskog pitanja.

Priština, sa druge strane, dolazi sa novim ucenama.

I Ramuš Haradinaj i Hašim Tači su prethodnih dana u više navrata ponavljali da će tražiti da Srbija prizna kosvsku nezavisnost ali i da će tražiti od Angele Merkel da pet zemalja, članica EU, koje do sada nisu priznala kosovsku nezavisnost to i učine.

Tači je čak rekao da će tražiti i prisajedenje Preševske doline Kosovu.

U medijima su se takođe pojavljivale spekulacije da će se na ovom skupu govoriti i o finalnom rešenju, odnosno modalitetima. Pominjala se ideja o dvostrukom suverenitetu, specijalnom statsusu za Srbe na severu Kosova, o korekciji granica u nenaseljenim područjima ali je sve to ostalo u domenu spekulacija.

Nemačka ima izričit stav kada je reč o razgraničenju. Ona je protivnik te ideje i smatra da bi to bilo veoma loše za budućnost celog regiona.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kaže da će ovaj skup pre svega biti prilika da se razgovara o rešenju za deblokadu dijaloga Beograda i Prištine ali da rešenje ne sme biti nametnuto spolja.

Related posts

Korona popušta, pada broj ljudi na respiratorima

Vanja Vićentić

Tradicionalna filmska kolonija “Deliblatski pesak”

Nikoleta Dragaš

Pavlov :Normalizacija saobraćaja od nedelje, neće nas ucenjivati neformalna “grupica” vozača. Iza protesta stoji politika !

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija