13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Manifestacija „Najjače uskršnje jaje“ peti put u Gračanici

Пету годину заредом у Грачаници је данас одржана манифестација „Најјаче ускршње јаје“. Укупно 90 такмичара у две категорије узело је учешће на такмичењу куцања ускршњих јаја, а победници су Ива Симић, у категорији до 15 година и Драгана Недељковић у категорији старијих од 15 година.

Изразивши задовољство што је манифестација из године у годину све масовнија,  председник општине Грачаница Срђан Поповић, поручио је окупљенима да треба чувати традицију и лепе српске обичаје.

„Традиција и наши лепи српски обичаји нас стално окупљају и надам се да ће тако бити и у свим наредним годинама, јер су нас традиција и вера и очували на овим просторима“, истакао је Поповић.

Организатор манифестације Љубомир Максимовић истакао је да је ова манифестација још један симбол вере и јединства српског народа са ових простора .

 

„Црвено јаје је симбол страдања и проливене Исусове крви, а оно за нас представља симбол новог рађања. Ми ћемо данас уз песму и игру дат симболику среће и наде да живимо у миру, да се женимо, удајемо, рађамо и опстајемо на овом простору“, казао је Максимовић.

 

У оквиру манифестације приређена је и  изложба дечијих цртежа и радова са темом најшареније и најлепше јаје, у коју су биле укључене све школе и предшколске установе на територији општине Грачаница.

 

Победници и поражени у финалу добили су као награду иконе, које је у једном делу донирала рашко- призренска епархија.

Захвалнице и иконе добили су и представници  заслужних  институције са простора општине Грачаница, између којих је и Радио телевизија Грачаница.

У оквиру културно забавног програма наступила су КУД “Славуј” из Новог Бадовца, КУД”Симонида” из Грачанице и малишани из ансамбла “Венац”, као и вокални солиста Тамара Капетановић.

Related posts

Isplata redovne i privremene novčane naknade nezaposlenim licima

Jasmina Petkovic

“Dani jabuke” četvrti put u Crepaji

Jasmina Petkovic

Prijem u Somboru za Veljka Ražnatovica

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija