4. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Uskršnja liturgija u Svetouspenskom hramu

Vernici koji vreme računaju po julijanskom kalendaru danas proslavljaju Uskrs  najveći hrišćanski praznik koji simbolizuje Vaskrsenje Hristovo i pobedu života nad smrću. Pred mnogobrojnim vernicima u Svetouspenskom hramu danas služena Uskršnja liturgija

Vaskrs je temelj hrišćanske vere jer je Isus svojim postradanjem primio na sebe grehe svih ljudi i darovao im večni život na nebu.Ponoćnim liturgijama u pravoslavnim hramovima u Srbiji je počelo slavlje Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika koji slavi uskrsnuće sina Božijeg Isusa Hrista.Proslava Ukrsa nastavljena je jutarnjim liturgijama u svim pravoslavnim hramovima na kojima je  pročitana praznična poslanica patrijarha Irineja,  u Svetouspenskom hramu jutros služena liturgije pred mnogobrojnim vernicima.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Pored jaja spremna je i bogata trpeza.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Related posts

238 pozitivnih, preminulo 5 ljudi!

Jasmina Petkovic

Oglasio se predsednik Vučić!!!

Mica Milakov

Kovid ambulanta u Zmaj Jovinoj radi od 7 do 20 sati

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija