2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Uskršnja liturgija u Svetouspenskom hramu

Vernici koji vreme računaju po julijanskom kalendaru danas proslavljaju Uskrs  najveći hrišćanski praznik koji simbolizuje Vaskrsenje Hristovo i pobedu života nad smrću. Pred mnogobrojnim vernicima u Svetouspenskom hramu danas služena Uskršnja liturgija

Vaskrs je temelj hrišćanske vere jer je Isus svojim postradanjem primio na sebe grehe svih ljudi i darovao im večni život na nebu.Ponoćnim liturgijama u pravoslavnim hramovima u Srbiji je počelo slavlje Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika koji slavi uskrsnuće sina Božijeg Isusa Hrista.Proslava Ukrsa nastavljena je jutarnjim liturgijama u svim pravoslavnim hramovima na kojima je  pročitana praznična poslanica patrijarha Irineja,  u Svetouspenskom hramu jutros služena liturgije pred mnogobrojnim vernicima.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Pored jaja spremna je i bogata trpeza.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Related posts

Badnji dan je, pale se badnjaci i čeka Božić

Zorana Stekovic

Pravo vanbračnim partnerima na porodičnu penziju

Vanja Vićentić

Dobrodošlica prvacima

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija