23. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekologija Najvažnije Pančevo Vesti

Ponjavica poribljena smuđevim gnezdima

U Parku prirode izvršeno je poribljavanje Ponjavice, jer je hemijski sastav vode zadovoljavajući. Prvi put Ponjavica je poribljena sa pet smuđevih gnezda.

Do nedavno smatralo se da je voda u Parku prirode “Ponjavica” zagađena. Danas, hemijski sastav je zadovoljavajući, voda je znatno čistija. Dokaz za to su i vidre, koje su uslikane u Ponjavici. Kako je voda u Parku kvalitetnija, JKP “Zelenilo”, koje upravlja ovim prirodnim dobrom, odlučilo je da se izvrši poribljavanje sa 100 kilograma šaranske mlađi i pet smuđevih gnezda.

Odsek za biologija Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada istraživanjem je utvrdio da u vodotoku Ponjavice živi 10 vrsta riba, a “Zelenilo” je, kao upravljač, izradilo desetogodišnji plan upravljanja ribarskim područjem, u okviru kojeg i godišnji plan za 2019.

Ženja Marinković iz JKP “Zelenilo” ističe da je u narednom peridou planirano i pošumljavanje Parka prirode “Ponjavica”.

Poribljavanje, pošumljavanje i čišćenje samo su neke od aktivnosti kojim JKP “Zelenilo” pokušava da održi i poboljša ovo prirodno bogatstvo Južnog Banata.

Related posts

Predsednik Vučić: Zahvalan sam Japancima jer su počeli da stižu u Vojvodinu, posebno u Srem i Bačku

Zorana Stekovic

Imamo cilj – dođi na start

Nikoleta Dragaš

Menadžment RTV Pančevo i Dunav Televizije oštro osudio uvrede upućene novinarki Informera Milici Dakić

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija