26. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekologija Najvažnije Pančevo Vesti

Ponjavica poribljena smuđevim gnezdima

U Parku prirode izvršeno je poribljavanje Ponjavice, jer je hemijski sastav vode zadovoljavajući. Prvi put Ponjavica je poribljena sa pet smuđevih gnezda.

Do nedavno smatralo se da je voda u Parku prirode “Ponjavica” zagađena. Danas, hemijski sastav je zadovoljavajući, voda je znatno čistija. Dokaz za to su i vidre, koje su uslikane u Ponjavici. Kako je voda u Parku kvalitetnija, JKP “Zelenilo”, koje upravlja ovim prirodnim dobrom, odlučilo je da se izvrši poribljavanje sa 100 kilograma šaranske mlađi i pet smuđevih gnezda.

Odsek za biologija Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada istraživanjem je utvrdio da u vodotoku Ponjavice živi 10 vrsta riba, a “Zelenilo” je, kao upravljač, izradilo desetogodišnji plan upravljanja ribarskim područjem, u okviru kojeg i godišnji plan za 2019.

Ženja Marinković iz JKP “Zelenilo” ističe da je u narednom peridou planirano i pošumljavanje Parka prirode “Ponjavica”.

Poribljavanje, pošumljavanje i čišćenje samo su neke od aktivnosti kojim JKP “Zelenilo” pokušava da održi i poboljša ovo prirodno bogatstvo Južnog Banata.

Related posts

Gradski odbor SNS: Fašisti i tajkuni iz SzS vode orkestiranu kampanju protiv porodice predsednika Vučića

Mica Milakov

Venci na Stratištu za stradale Rome, Srbe, Jevreje

Nikoleta Dragaš

RTV Pančevo: Nedopustivo ponašanje novinara N1 prema predsedniku države

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija