15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Veliki petak- dan za farbanje jaja u porodici Srdanov

 

Porodica Srdanov iz Gornjeg grada poštuje pravoslavne običaje, među kojma je i farbanje uskršnjih jaja na Veliki petak. Gordana Srdanov, članica Udruženje „Pančevke“ iz Gornjeg grada  najviše voli da farba jaja u lukovini, jer joj je ta tehnika ostala kao sećanja na baku.

Gordana Srdanov  poštuje tradiciju, a jedan od običaja je i farbanje uskršnjih jaja na Veliki petak. Omiljena tehnika je farbanje u lukovini,  koju  je naučila od bake, očeve majke. Kaže da je svako jaje drugačije, a i ovakvo farbanje jaja je zdravo.

Kako običaji nalažu, prvo se farbaju crvena jaja. Crveno jaje je simbol vaskrsenja i novog života, objašnjava Gordana.

Gordana voli da farba uskršnja jaja i tehnikom pare, a koristi i ostale poznate metode. Svake godine ofarba oko 70 jaja.

Porodica Srdanov posti svaki post, tako i ovaj veliki Vaskršnji, a u subotu u ponoć i u nedelju ujutru ide i na Vaskršnju liturgiju. Gordana Srdanov ističe da je trpeza za Vaskrs izuzetno bogata i na njoj su svakako i farbana jaja.

Related posts

Brose: Držimo se planiranih investicija u Pančevu.Gradonačelnik Stevanović poziva građane da konkurišu

Jelena Belić

Vakcinacija građana Vršca bez zakazivanja nastavlja se i dalje

Nikola Toadjer

SNS obeležio stranačku slavu Svetu Petku u Pančevu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija