27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Plaštanica do Vaskrsa u Svetouspenskom hramu

U Svetouspenskom hramu, kako tradicija nalaže, u večernjem služenju na Veliki petak iznesena je plaštanica, koja simbolizuje telo Hristovo skinuto sa Krsta.

Plaštanica je platno sa izvezenim ili naslikanim Hristom neposredno posle skidanja sa Krsta. Na plaštanici se nalazi predstava skidanja sa Krsta i polaganja u grob, a tu je i predstava Bogorodice, Josifa, Nikodima i evanđeliste Jovana. Plaštanica je iznesena u Svetouspenskom hramu toku pojanja stihovnjih stihira na večernjem bogosluženju Velikog petka i položena sredinu hrama na poseban sto.

Sto na koji je položena plaštanica simbolizuje kamen na kome je telo Hristovo bilo pripremljeno za polaganje u grob.

Veliki broj vernika se za vreme službe klanjao ispred plaštanice i paljenjem sveća simbolično oplakivao stradanje Gospoda Isusa Hrista.

Plaštanica će biti izložena do Vaskrsa, koji se slavi od ponoći posle Velike subote, kada će se oglasiti i prva zvona uz ponoćnu liturgiju, u znak najradosijeg hrišćanskog praznika, dana kada je vaskrsao Isus.

 

Related posts

Gradnja beogradskog metroa počinje krajem 2021. godine

Nikoleta Dragaš

Petković: Država Srbija pomaže i pomagaće svima koji su pretrpeli štetu tokom poplava

Zorana Stekovic

Izdato 7 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta 

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija