21. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

CENTRALNA TEMA RAZGOVORA VUČIĆA I PUTINA: Rusija i Srbija spremaju plan za odbranu Kosova i Metohije!

Aleksandar Vučić i Vladimir Vladimirovič Putin napraviće plan kako da se Srbija odupre pritiscima Zapada da prizna lažnu državu * Putinov pomoćnik Ušakov: Kosovska kriza jeste tema.

Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Vladimirovič Putin na sastanku u Pekingu dogovoriće detaljnu strategiju za odbranu Kosova i Metohije!

Vučić i Putin će, tvrde naši diplomatski izvori, napraviti plan kako da se Srbija odupre sve žešćim pritiscima Zapada da prizna lažnu šiptarsku državu. Ova strategija se osmišljava uoči samita u Berlinu 29. aprila, na kome će se srpski predsednik sresti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim liderom Emanuelom Makronom i predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Zapad pojačava pritisak

Jasan stav zvanične Moskve

Stav Rusije je jasan. Rešenje mora da počiva na osnovama Rezolucije 1244 SB UN, što znači poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Milisav Paić, Srpski spoljnopolitički krug

Prema rečima naših izvora, centralna tema razgovora Vučića i Putina biće upravo južna srpska pokrajina.

– Očekuje se da ruski lider potvrdi stav da će Moskva podržati svako rešenje koje je prihvatljivo za Beograd. Takođe, verujem da će dvojica državnika dogovoriti i plan za odbranu Kosova, jer evidentno raste pritisak Zapada na Srbiju da prizna lažnu državu. Samit u Berlinu, koji organizuju Merkelova i Makron, nije slučajno sazvan i na njemu će sigurno biti pokrenute i stvari koje ne idu naruku Srbiji. Sa druge strane, pritisak Zapada na Prištinu da ukine takse od 100 na robu iz centralne Srbije sve više jenjava i opet ispada da Beograd mora da pravi ustupke, što nikako ne bi smelo da se desi – prenosi naš izvor, diplomata koji je insistirao na anonimnosti.

Naša saznanja indirektno potvrđuje i Jurik Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

– Predsednik Putin će se tokom posete Kini sastati sa predsednikom Vučićem 26. aprila. Kao što se sećate, 17. januara je naš predsednik bio u poseti Srbiji, a sastanak u Pekingu je nastavak tih kontakata. Razgovaraće se ne samo o bilateralnim pitanjima nego i o rešavanju kosovske krize, imajući u vidu napetosti oko te teme – podvukao je Ušakov, ne otkrivajući dalje detalje predstojećeg susreta.

Lavrov: Zapad tera UN sa Kosova!

Tanjug

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da Zapad pokušava da natera Sekretarijat UN da iznese neke predloge koji će potkopati mandat misije UN na Kosovu.
– To će biti direktan udarac Rezoluciji 1244. Mi ćemo učiniti sve da sprečimo ovu provokativnu ideju – poručuje Lavrov.

Moskva uvek uz nas

Predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić, komentarišući ove navode, kaže da je sve to sasvim logično u situaciji kad se Zapadu žuri da izdejstvuje brzo “rešenje” koje bi značilo legalizaciju takozvane države Kosovo.

– Stav Rusije je jasan. Rešenje mora da počiva na osnovama Rezolucije 1244 SB UN, što znači poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije. U protivnom, Zapad ne može da računa na podršku Rusije i Kine u Savetu bezbednosti UN, bez čega sve zapadne inicijative nemaju međunarodni legitimitet – ističe Paić.

Stevica Deđanski, šef Centra za razvoj međunarodnih odnosa, naglašava da je sastanak Vučića i Putina veoma važan zbog predstojećih dešavanja u vezi sa Kosovom.

– Od Rusije, kao i uvek, možemo da očekujemo doslednu podršku. Bitno je da usaglasimo plan kako da se odupremo pritisku koji će se očigledno pojačavati. Srbija trenutno ima mnogo prijatelja, ali samo na jednog može uvek da računa. To je Rusija –zaključuje Deđanski.

Related posts

Ministru Vulinu dodeljeno priznanje „Čovek među ljudima” Komesarijata za izbeglice i migracije

Nikoleta Dragaš

Većina učenika Mašinske škole prvi put dala krv

Jasmina Petkovic

Uhapšen zbog sumnje za nedozvoljeno držanje oružja i napad na policiju

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija